nieuws

Leefstijladvies voor 25 cent – Veel goedkoper dan medicijnen

Geen categorie

Bij de preventie van hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk wordt stukken minder uitgegeven aan leefstijladviezen dan aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Erasmus MC, het RIVM en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice. Preventie van hart- en vaatziekten […]

Bij de preventie van hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk wordt stukken minder uitgegeven aan leefstijladviezen dan aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Erasmus MC, het RIVM en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice.

Preventie van hart- en vaatziekten is een grote kostenpost voor de gezondheidszorg. Alleen al bij de huisarts is in 2009 aan preventief voorgeschreven medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol ongeveer 181 miljoen uitgegeven. Dat is 11 euro per hoofd van de bevolking. Aan overige preventieve behandelingen van risicofactoren – zoals onder meer bloeddrukmetingen en leefstijladviezen – is 38,8 miljoen euro besteed, zo'n 2,35 euro per Nederlander waarvan nog geen 25 cent opging aan leefstijladviezen.

Verschillend voorschrijven
Huisartsen blijken bij vergelijkbare patiënten flink te verschillen in hun voorschrijfgedrag, wat de vraag oproept of sommigen niet te veel medicatie voorschrijven en anderen te weinig. Misschien kan preventie dus goedkoper of kunnen artsen daarbij een andere aanpak volgen. De richtlijnen bieden de keuze tussen leefstijladvies en medicijnen. 'Het geven van leefstijladvies kost echter wel meer tijd en wordt bovendien niet door elke patiënt even zeer gewaardeerd', verklaart Nivel-programmaleider Sandra van Dulmen. 'Dat betekent dat je aandacht moet besteden aan hoe je leefstijladviezen geeft. In de hectiek van de dagelijkse praktijk blijkt dat namelijk niet vanzelfsprekend.'

Meer informatie: Nivel.

Reageer op dit artikel