nieuws

Locatie Buitenveldert Beth Shalom MRSA-vrij

Geen categorie

De locatie Buitenveldert van zorginstelling Beth Shalom is vrij van de besmettelijke variant van de MRSA bacterie. Dit geldt ook voor de vierde etage waar alle MRSA-gevallen met extra maatregelen behandeld werden en waar een opnamestop gold. De directie van Beth Shalom heeft daarom in samenspraak met deskundigen van GGD Amsterdam besloten om de opnamestop […]

De locatie Buitenveldert van zorginstelling Beth Shalom is vrij van de besmettelijke variant van de MRSA bacterie. Dit geldt ook voor de vierde etage waar alle MRSA-gevallen met extra maatregelen behandeld werden en waar een opnamestop gold.

De directie van Beth Shalom heeft daarom in samenspraak met deskundigen van GGD Amsterdam besloten om de opnamestop voor nieuwe cliënten op de vierde etage te beëindigen. De aanpak van de in juni 2011 aangetroffen MRSA-bacterie verloopt volgens schema.
Op de locatie is nog wel één bewoner met een variant van de MRSA-bacterie, die in het buitenland is opgelopen. Het gaat hierbij om een geïsoleerd geval, omdat deze variant minder besmettelijk blijkt dan de variant die in Buitenveldert voorkwam. Herhaalde kweken wijzen uit dat deze variant zich niet verspreidt onder de andere bewoners.

Locatie Amstelveen
Op de locatie Amstelveen is de laatste kweekronde nog niet beëindigd. Op dit moment kan dus nog niet worden bepaald of de behandeling van de besmette bewoners effectief is geweest. De verscherpte hygiënemaatregelen en extra meldingen naar ziekenhuizen blijven daarom voorlopig van kracht. Door de verscherpte aanpak van de MRSA-besmetting werden de getroffen bewoners beperkt in hun sociale contacten en konden zij medisch ondersteunende behandelingen, zoals fysiotherapie, niet ondergaan. De aanpak van de MRSA-besmetting was overigens scherper dan landelijke richtlijnen eisen. In nauw overleg met GGD-deskundigen is nu besloten om de verscherpte aanpak enigszins te versoepelen. Deze aanpak is nog steeds conform de landelijke richtlijnen.

Vervolg
bewoners die drager zijn geweest van de MRSA bacterie worden een jaar lang gevolgd. Bij ziekte of gebruik van antibiotica worden de bewoners opnieuw getest op MRSA. MRSA kan namelijk na een periode niet detectbaar te zijn geweest, terugkomen.

Achtergrond
In juni 2011 werden de twee vestigingen van Beth Shalom, een zorginstelling in Amstelveen en Buitenveldert, getroffen door een uitbraak van de ziekenhuisbacterie MRSA. Elf bewoners en vijf medewerkers raakten besmet met de bacterie. Direct na de ontdekking van de bacterie zijn er in nauw overleg met de GGD maatregelen genomen om de verspreiding van MRSA tegen te gaan. De besmette bewoners zijn direct behandeld.

Reageer op dit artikel