nieuws

Nederlands VpB-tarief zeer concurrerend binnen Europa

Geen categorie

Nederland kent een van de meest concurrerende tarieven voor de vennootschapsbelasting (VpB) in Europa. De belasting is in ons land lager dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje en is een van de laagste binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd door accountantsorganisatie UHY.

De UHY bestudeerde de tarieven en voorwaarden in 21 landen, waaronder de G8. Nederland komt van die onderzochte landen op de achtste plaats als het gaat om de laagste belastingdruk voor bedrijven bij een jaarlijkse winst van $100.000 (voor belasting), Bij hogere winsten kent Nederland zelfs de op zes na laagste belastingdruk. Over bijvoorbeeld een winst voor belasting van 100 miljoen dollar, betaalt een Nederlandse onderneming 24 procent. In Japan is dat 42 procent en in Ierland 12,5 procent. Van de onderzochte Europese landen hebben alleen Roemenië, Ierland en Estland )waar net als in Dubai helemaal geen belasting wordt geheven) een lagere vennootschapsbelasting dan Nederland.

Concurrerend
“Hoewel Nederland een relatief hoge persoonlijke belastingdruk kent, heeft het land wel een zeer concurrerend tarief voor bedrijven, vooral vergeleken met buurlanden, zoals Duitsland”, zegt UHY-partner Paul Mencke.

De verschillen tussen de tarieven in de onderzochte landen zijn flink. Bij een winst voor belasting van 100.000 dollar per jaar betaalt een Nederlands bedrijf 20 procent. In het duurste land Brazilië is dat 34 procent. In Ierland is dat 12,5 procent.

G8
Onder de G8-landen blijken de Verenigde Staten en Japan hogere tarieven te rekenen dan EU-landen als Frankrijk en Duitsland, die traditioneel gezien worden als landen met een hoge belastingdruk. Terwijl de meeste niet-G8-landen een vlaktaks hanteren, heeft de meerderheid van de G8-landen een systeem waarbij het effectieve belastingtarief stijgt naarmate de winst hoger is. Hoewel dit een steuntje in de rug vormt voor kleine ondernemingen, maakt het de belastingsystemen wel meer complex.

Reageer op dit artikel