nieuws

Occupy Wall Street!

Geen categorie

Op steenworp afstand van mijn huis is Zuccotti Park, de uitvalbasis voor de demonstranten die nu al meer dan drie weken protesteren tegen de uitwassen van Wall Street. Het is een kleine stad binnen de stad geworden. Er zijn taskforces verantwoordelijk voor voedsel, veiligheid, eerste hulp, sanitaire voorzieningen, juridische hulp en toegang tot het internet. Er is zelfs een bibliotheek. Een generator levert stroom voor laptops en voor mobiele telefoon opladers.

Twee keer per dag is er een algemene vergadering waaraan iedereen die wil deelnemen deel kan nemen en waar wordt gestemd: vingers naar beneden betekent dat je het ergens niet mee eens bent. Armen gekruist betekent dat je helemaal niet mee eens bent. Tussen de 100 en 200 mensen slapen in Zuccotti Park, en overdag komen er honderden bij om vrijwilligerswerk te doen en te protesteren.

De deelnemers aan Occupy Wall Street protesteren tegen de hebzucht in de financiële sector en de kloof tussen arm en rijk. Beide zijn in New York bijzonder groot, dus de locatie voor het protest is goed gekozen. In de stad met de meeste miljardairs van de Verenigde Staten, ook burgemeester Bloomberg is multimiljardair,  leeft maar liefst 20 procent van de huishoudens onder de armoedegrens.

De belangrijkste grief van de demonstranten is dat de Amerikaanse president en de leden van het Amerikaanse Congres niet hun belangen vertegenwoordigen maar louter die van de grote  politieke donoren, waaronder Wall Street. Ongetwijfeld heeft het grootste deel van de demonstranten in Zuccotti Park bij de presidentsverkiezingen in 2008 als vrijwilliger lopen canvassen voor Barack Obama. Hij was voor hun de grote belofte voor verandering, of zoals hij het zelf placht te zeggen: ‘I am the change we've been looking for'.

Maar er is niets veranderd. De bonussen op Wall Street zijn inmiddels hoger dan ze voor de financiële crisis waren. De banken zijn eerst met hulp van miljarden dollars aan belastinggeld overeind gehouden. Van die kapitaalinjectie van staatswege wilden de banken zo snel mogelijk af, want zolang de banken uit de staatsruif aten mochten de bonussen per jaar niet hoger zijn dan het vaste inkomen van de bankiers. 

Vervolgens hebben de banken met behulp van de ultralage rente van het Amerikaanse stelsel voor centrale banken torenhoge winsten kunnen maken, met de bedoeling om de eigen vermogenspositie verder te versterken. Maar de Wall Street CEO's zagen hun kans schoon. Ze redeneerden dat de hoge winsten het gevolg waren van hun eigen slimme bedrijfsvoering en vonden het dus volstrekt logisch om zichzelf tientallen miljoenen dollars aan bonussen toe te eigenen.

En wat deed Barack Obama? Die prees Jamie Dimon van JP Morgan en Lloyd Blankfein van Goldman Sachs als slimme zakenmannen die hun bonussen volkomen verdiend hadden. De lobby van de banken tegen aanscherping van de financiële regelgeving en hogere kapitaaleisen voor de banken draait ondertussen op volle toeren. Niet zonder succes. Stukje bij beetje worden al afgekondigde maatregelen teruggedraaid of uitgesteld. Daar verandert Barack Obama helemaal niets aan.

De demonstranten in Zuccotti Park verbeelden daarom vooral het falen van de democratie.

Heleen Mees

 

Reageer op dit artikel