nieuws

Ondernemers: Opleving overnamemarkt van korte duur

Geen categorie

Nederlandse ondernemers en investeerders verwachten dat de opleving in de eerste helft van 2011 op de Nederlandse overnamemarkt in het midden- en kleinbedrijf  van korte duur was. Dat is de voornaamste uitkomst van de Brookz Overname Barometer, het halfjaarlijkse onderzoek van Brookz, dat werd gehouden onder 237 ondernemers, adviseurs en investeerders.

Bijna de helft van de betrokkenen is wel optimistisch over het aantal bedrijven dat in de verkoop komt. Ruim 44 procent verwacht dat er in het tweede halfjaar van 2011 meer bedrijven in de etalage staan dan een halfjaar eerder. Maar daar staat tegenover dat 45 procent van de geënquêteerden denkt dat er minder overnames te noteren zijn in de laatste zes maanden van dit jaar. De deals die wél doorgang vinden, hebben volgens bijna tweederde van de ondervraagden een gemiddeld lagere verkoopprijs (transactiewaarde) dan in het eerste halfjaar.

Volgens Peter Rikhof van Brookz bevestigen de uitkomsten dat de situatie op de Nederlandse mkb-overnamemarkt de afgelopen maanden verslechterd is. "De eerste helft van 2011 was zonder meer goed, er zitten ook nog behoorlijk wat deals in de pijplijn. Maar na de zomervakantie zien we dat het allemaal iets stroperiger gaat. Deals komen gewoon minder makkelijk rond."

Voet op de rem
Rikhof is niet verbaasd over de dip van de overnamemarkt. "De eurocrisis en de situatie op de financiële markten zorgen voor grote onzekerheid. Veel ondernemers zetten de voet even op de rem."

Een andere opvallende uitkomst is dat meer dan de helft van de geënquêteerden (56 procent) de financiering van een overname als belangrijkste struikelblok ziet voor het niet doorgaan van deals. Een flinke meerderheid voorspelt een moeizamer financieringsklimaat in Nederland voor de MKB-overnamemarkt dan een halfjaar geleden.

Reageer op dit artikel