nieuws

Smits (KNMP): Goede apotheker levert zorgverzekeraar geld op

Geen categorie

Apothekers kiezen voor kwaliteit voor de patiënt. Een keuze voor kwaliteit levert het beste rendement op. Voor patiënten, voor apothekers en voor zorgverzekeraars. Dat zei voorzitter Jan Smits van de KNMP op 4 oktober 2011 in zijn jaarrede voor het KNMP-congres in de RAI te Amsterdam. Smits hield de ongeveer 1.500 aanwezigen voor dat apothekers en hun […]

Apothekers kiezen voor kwaliteit voor de patiënt. Een keuze voor kwaliteit levert het beste rendement op. Voor patiënten, voor apothekers en voor zorgverzekeraars. Dat zei voorzitter Jan Smits van de KNMP op 4 oktober 2011 in zijn jaarrede voor het KNMP-congres in de RAI te Amsterdam.

Smits hield de ongeveer 1.500 aanwezigen voor dat apothekers en hun assistenten aan de vooravond van een cruciaal jaar staan. Daarmee verwees Jan Smits naar de invoering van prestatiebekostiging en vrije prijzen in 2012 door het kabinet. Apothekers hebben samen met zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties aan de voorbereiding van '2012' gewerkt. 'Vanaf volgend jaar worden we door zorgverzekeraars gehonoreerd op basis van onze prestaties richting patiënten. Hoogste tijd voor apothekers om te kiezen voor een duurzaam bedrijfsmodel', aldus de KNMP-voorzitter.
Smits: 'In alle markten is het zo dat er prijsconcurrentie ontstaat wanneer iets gekopieerd wordt. De KNMP kiest bewust voor de apotheker als medicijndeskundige die kwaliteitszorg aan de patiënt levert. Een unieke kwaliteitszorg die moeilijk kopieerbaar is waardoor je als apotheker wordt beoordeeld op jouw toegevoegde waarde'. 

Duurzaam bedrijfsmodel
Kiezen voor een duurzaam bedrijfsmodel model leidt er volgens Smits toe dat het potentieel van apothekers beter wordt benut. 'Zoals bij de individualisering van de therapie en het bevorderen van therapietrouw', aldus Smits.
Dit betekent wel dat de apotheker zichtbaar en aanspreekbaar moet zijn voor patiënten, aldus Smits. 'De apotheker verkoopt feitelijk vertrouwen. Het gaat om het verstevigen van het contact met patiënten, om het individualiseren van farmacotherapie. Vertel en laat patiënten zien wat je als apotheker doet'.
Smits zei 'te willen én te verwachten' dat zorgverzekeraars de kwaliteitszorg van apothekers in 2012 gaan honoreren. Een investering in kwaliteit levert volgens Smits onherroepelijk geld op voor zorgverzekeraars. 'Patiënten worden daardoor namelijk beter en efficiënter begeleid in de basiszorg, wat dure ziekenhuisopnames voorkómt'.
De KNMP-voorzitter heeft het afgelopen jaar veel gesprekken gevoerd met leden van de raad van bestuur van de zorgverzekeraars. 'Ze hebben laten weten het gezamenlijk ontwikkelde model te laten werken en bereid te zijn goede zorg in te kopen voor een prijs die voor rust onder apothekers en patiënten zorgt. Daar houden wij de zorgverzekeraars dus aan', aldus Jan Smits.

Reageer op dit artikel