nieuws

Spaarloontegoed vrij opneembaar vanaf 2012

Geen categorie

Werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling, kunnen hun opgebouwde tegoed vanaf 1 januari 2012 in z'n geheel opnemen. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft dat donderdag gemeld. Het was al bekend dat de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Maar het was nog niet duidelijk wanneer en hoe deelnemers hun opgebouwde tegoeden zouden kunnen opnemen.

Als werknemers hun spaarloon in één keer opnemen, heeft dat geen nadelige fiscale gevolgen. Maar het staat deelnemers ook vrij om het geld gewoon te laten staan. ‘Geen betutteling. Mensen zijn vrij te doen wat ze willen', aldus Weekers. Hij verwacht een positieve impuls voor de economie, maar heeft daar niet al te hoge verwachtingen van. 'Maar alle beetjes helpen.'

Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan. Het totaal bedrag aan spaarloon bedroeg eind 2010 bijna 2,8 miljard euro.

Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Geen impuls voor de economie
De Rabobank verwacht niet dat de economie een impuls krijgt van het spaarloon dat in januari vrijkomt. ‘Voor een deel zullen er wel schulden mee worden afgelost en de noodzakelijke aankopen worden gedaan, maar macro-economisch is dit effect verwaarloosbaar', stelt Hans Stegeman, econoom bij de bank.

Hij denkt, net als andere banken, dat mensen het geld vooral op een spaarrekening zullen zetten. ‘Het is de derde keer dat deze truc wordt uitgehaald met het spaarloon. Het bedrag dat vrijkomt, wordt iedere keer kleiner', aldus de econoom.

(Bron: ANP)

Reageer op dit artikel