nieuws

Vertrouwen ondernemers in economie onder het vriespunt

Geen categorie

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie is in het derde kwartaal van 2011 gedaald tot onder het vriespunt. Waar Nederland drie maanden terug nog een optimismebalans van 34 procent noteerde, staat de teller nu op -8 procent. Dit blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van Grant Thornton.

Het vertrouwen bij mkb-ondernemingen is niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-landen en in Noord-Amerika zeer sterk afgenomen. Wereldwijd daalde het optimisme met 28 procentpunten tot een balans van 3%, in de EU en in Noord-Amerika daalde het vertrouwen respectievelijk met 34 en 40 procentpunten.

De Scandinavische landen maakten in het derde kwartaal de grootste duikeling met gemiddeld 71 procentpunten. Ook buurland België kreeg een klap (-42 procentpunten) en de balans in Frankrijk daalde met 63 procentpunten, waar het drie maanden terug nog een positieve balans van 49% kon tonen Niet verwonderlijk: Griekenland staat met een optimismebalans van -52 procent onderaan in Europa.

Tweede recessie
Frank Ponsioen van Grant Thornton: "Analisten van ABN Amro spraken onlangs in het FD al van een mogelijk tweede recessie door een eventuele krimp van onze economie in zowel het derde als het vierde kwartaal van 2011. Nederland staat er vergeleken met de vorige recessie gelukkig wel beter voor dan destijds. Toch noemen Europese ondernemers in ons onderzoek het huidige gebrek aan orders door de toegenomen onzekerheid als dé belemmering om te groeien. Leiderschap, zoals vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) in combinatie met serieuze commitment van de betrokken regeringen is onontbeerlijk en vereist spoed."

Als het gaat om de inflatie kwam er ook iets positiefs naar voren uit het IBR: de verwachting om verkoopprijzen te verhogen, daalde ook dit kwartaal. Laat de ECB goed luisteren naar ondernemers en zich niet alleen door de financiële markt leiden.’  

Arbeidsmarkt hoopgevend
Toch zijn er volgens Ponsioen ook positieve berichten te melden. "De groei van arbeidsplaatsen zet in Nederland nog steeds door en de werkloosheid in Duitsland – Nederlands belangrijkste handelspartner – is momenteel historisch laag. Ook werd onlangs bekend dat Nederland volgens het World Economic Forum naar de zevende plaats is gestegen wat betreft concurrentievermogen. Interessant is wel dat waar macroeconomische groei van arbeidsplaatsen in Nederland doorzet, wij in ons IBR-onderzoek bij mkb-ondernemers een lichte krimp waarnemen."

BRIC-economieën onrustig
Landen met grote reserves als China zijn bereid Europa financieel te helpen in ruil voor invloed in het IMF, aldus Ponsioen. "Desondanks kampt China zelf ook met aardig wat problemen: zoals een dreigende vastgoedcrisis en groeivertraging door de renteverhoging en inperking van de kredietvoorziening om oververhitting en inflatie tegen te gaan."

Dat is volgens Ponsioen niet zo vreemd: "Sinds 2007 groeide de Chinese economie met 45 procent. De problemen in Europa raken China en India momenteel hard als het gaat om export. Europa is een zeer belangrijke afzetmarkt. Als de problemen hier toenemen, kunnen die op andere continenten een sneeuwbaleffect hebben."

Het economisch vertrouwen in China daalde met 29 procentpunten in de afgelopen drie maanden. De BRIC-landen – Brazilië, Rusland, India en China – daalden gemiddeld 13 procentpunten in vertrouwen. Brazilië vormt de enige positieve uitzondering: een optimismebalans van 50 procent: een stijging van 10 procentpunten. Het land is bijvoorbeeld hard op weg om in 2015 de op twee na grootste markt voor personenauto’s te worden.

Tabel Europa (optimismebalans)
Tabel wereld (optimismebalans)
Tabel indicatoren Europa
Tabel indicatoren wereld

(Bron: Grant Thornton)

Reageer op dit artikel