nieuws

Langdurig ziekteverzuim zorg stijgt

Geen categorie

Het langdurig ziekteverzuim in de zorg lijkt weer te stijgen. Dat constateert het onderzoeksbureau Vernet Verzuimnetwerk BV bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010. Het kortdurende ziekteverzuim is over 2010 wel gedaald. Volgens directeur Sjaak van der Linden zijn er signalen dat zorgpersoneel zich steeds meer ingeklemd voelt tussen protocollen en productiecijfers aan de […]

Het langdurig ziekteverzuim in de zorg lijkt weer te stijgen. Dat constateert het onderzoeksbureau Vernet Verzuimnetwerk BV bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010. Het kortdurende ziekteverzuim is over 2010 wel gedaald.

Volgens directeur Sjaak van der Linden zijn er signalen dat zorgpersoneel zich steeds meer ingeklemd voelt tussen protocollen en productiecijfers aan de ene kant en hun eigen zorggevoel aan de nadere kant. Het plezier in het werk komt daardoor onder druk te staan.

Als werknemers korter dan twee weken ziek zijn, wordt gesproken van kortdurend verzuim. Langdurig verzuim houdt in dat iemand langer afwezig is.

Gemiddeld lag het kortdurend ziekteverzuim in 2010 op 1,1 procent. Een jaar daarvoor ging het nog om 1,3 procent. Het langdurig verzuim steeg tussen 2009 en 2010 van 2,8 naar 2,9 procent. Volgens Van der Linden lijkt dat een klein verschil, maar gaat het om honderdduizenden mensen.

Een aantal jaar geleden was het ziekteverzuim in de zorg een belangrijk maatschappelijk onderwerp. Het lag toen gemiddeld op 10 procent. De overheid en instellingen hebben toen maatregelen genomen om het verzuim te laten dalen.

Reageer op dit artikel