nieuws

Werkverslaving ernstig probleem

Geen categorie

Uit onderzoek blijkt dat een op de twaalf Nederlanders kan worden aangemerkt als een workaholic. Dat is een ernstig probleem, stelt de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli in het Nederlands Dagblad. Hij vindt dat mensen aan de bel moeten trekken als zij de symptomen van werkverslaving bij iemand herkennen.

Werkverslaving staat volgens hoogleraar niet per se gelijk aan hard werken. Het wordt pas een probleem als werk een dwangmatig karakter krijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand zich niet goed voelt als hij niet aan het werk is. Ook heeft een workaholic nooit het gevoel dat dingen af zijn, denkt hij steeds aan zijn werk en delegeert hij niet.

Therapie
In het artikel noemt Schaufeli rationeel-emotieve therapie als een van de mogelijkheden om werkverslaving te behandelen. Daarmee wordt een werkverslaafde geconfronteerd met zijn irrationele gedachten, zoals het idee dat de wereld vergaat als je iets niet af krijgt. Mensen in de omgeving, zoals gezinsleden en collega's, zullen de werkverslaafde een spiegel moeten voorhouden.

Bron: Nederlands Dagblad, 21 mei 2012

Reageer op dit artikel