nieuws

Monsterboard blijft bekendste vacaturesite van Nederland

Geen categorie

Monsterboard is ook in de eerste helft van 2012 de meest genoemde site voor het zoeken naar een nieuwe baan onder de Nederlandse beroepsbevolking. Bijna 1 op de 5 (18,6%) noemt Monsterboard, op de voet gevolgd door NationaleVacaturebank (18,3%). Social media als LinkedIn en Facebook blijven aan terrein winnen evenals de opkomst van Indeed, Maar de afstand tot de belangrijkste oriëntatiesites is nog groot. Jobbird.com is de meest opvallende nieuwkomer in de top 10.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) dat continu onderzoek doet onder de Nederlandse beroepsbevolking in relatie tot de arbeidsmarkt.

Onveranderende top 5
De top 5 blijft ten opzichte van 2011 onveranderd, al winnen Werk.nl en Google wel terrein ten opzichte van de belangrijke twee generieke oriëntatiesites Monsterboard.nl en Nationalevacaturebank.nl. Beide sites hebben marktaandeel verloren in de ‘top of mind' positie van werkzoekenden. Jobbird.com die in 2011 gelanceerd is, ziet haar enorme marketinginspanningen, nu halverwege 2012, terugbetaald met een 8ste plek en met plek 6 binnen handbereik (0,2% afstand t.o.v. LinkedIn). Ook de jobaggregator Indeed.nl is met een sterke opmars bezig en is gestegen van plek 38 naar 20. Met de investeringen die Indeed voornemens is te maken in Europa is een verdere groei in bekendheid en populariteit binnen handbereik.

Top 20 oriëntatiesites onder de Nederlandse beroepsbevolking

  2011 eerste helft 2012
monsterboard.nl 1 1
nationalevacaturebank.nl 2 2
werk.nl 3 3
google.nl 4 4
jobtrack.nl 5 5
linkedin.com 8 6
intermediair.nl 6 7
jobbird.com 18 8
vacaturekrant.nl 7 9
jobrapido.nl 9 10
vkbanen.nl 10 11
uitzendbureau.nl 12 12
stepstone.nl 11 13
randstad.nl 15 14
brabantzorg.net 13 15
facebook.com 50 16
zorgpleinnoord.nl 16 17
job.nl 27 18
vdab.be 22 19
indeed.nl 38 20

Verdere groei social media in zoeken naar nieuwe baan
Facebook stijgt van de 50ste plek in 2011 naar plaats 16 in 2012 als genoemde site om naar een nieuwe baan te zoeken. Daarmee zien we een verdere stijging van het belang van social media op de arbeidsmarkt. Of Facebook als oriëntatiesite op een nieuwe baan echt betekenis gaat krijgen, zal sterk afhangen van de investering die Facebook gaat maken met het oog op de vacaturemarkt en dan specifiek in Europa. LinkedIn stijgt van plek 8 naar plek 6. Dit is deels het gevolg van het marktaandeel dat Intermediair.nl heeft verloren (-0,8%) en deels de autonome groei in populariteit (+0,2%). Een top -5 positie als oriëntatiesite onder de Nederlandse beroepsbevolking zal LinkedIn vermoedelijk niet bemachtigen, gezien het feit dat vooral hoogopgeleiden op de site zitten. Daarmee is LinkedIn eerder een nichesite dan een generieke oriëntatiesite. Kijken we naar LinkedIn onder bepaalde doelgroepen hoogopgeleiden, dan is zij al top 3 als het gaat om oriëntatie. Ook onder recruiters is LinkedIn populair. Zij gebruiken LinkedIn om zelf kandidaten te vinden. "Social media hebben ontegenzeggelijk een rol in het oriëntatieproces op de arbeidsmarkt, maar als het gaat om het vinden van een baan zijn generieke vacaturesites voor de gemiddelde Nederlander vele malen populairder" aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group. "Social media zijn interessant voor werkgevers om zelf kandidaten te vinden, kandidaten te screenen en te werken aan het employer brand. Vullen werkgevers dit goed in, worden zo ook makkelijker gevonden. Maar social media zijn nog geen echte media om naar een nieuwe baan te zoeken."

Technische verantwoording
Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ruim 5.000 unieke respondenten per kwartaal door Intelligence Group. Op jaarbasis worden minimaal 20.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp'ers).

Reageer op dit artikel