nieuws

Niet elke grootverdiener is een graaier

Geen categorie

Niet elke grootverdiener is een graaier

Van de 26 topverdieners in de onderwijs- en mediawereld zijn er maar vier die weigeren een deel van hun salaris in te leveren. 19 anderen brengen hun salaris vrijwillig in lijn met de Wet normering topinkomens.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van OCW laten weten.

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker  deden een moreel appel aan 26 ontvangers van een topinkomen in onderwijs, cultuur en media. Zij ontvingen dat inkomen al voordat de wetgeving voor matiging van dergelijke salarissen inging en mochten dat fikse loon dus formeel wel blijven ontvangen.

Van de vier weigeraars komen er twee uit de onderwijswereld, een van de media en ook de enige aangeschrevene uit de cultuursector. Van de overige drie is er een inmiddels opgestapt, vertrekt een ander later dit jaar en is van de derde nog geen reactie binnen.

Bussemaker en Dekker deden hun oproep begin dit jaar nadat de Wet normering topinkomens was ingegaan. Die bepaalt dat bestuurders in de (semi-)publieke sector voortaan niet meer mogen verdienen dan het ministerssalaris. Voor bestaande contracten is een overgangsperiode van zeven jaar.

Beide bewindslieden juichen volgens hun woordvoerder toe dat zoveel bestuurders “hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben genomen”. De weigeraars worden uitgenodigd voor een gesprek, hoewel ze officieel niet kunnen worden aangesproken omdat de wetgeving dateert van na hun contract.

Er zijn verder nog anderen die te veel verdienen, maar die kunnen onvrijwillig worden aangepakt omdat hun loonafspraken echt niet stroken met de regels.

Reageer op dit artikel