nieuws

‘Meer arbeidsconflicten door nieuwe wet’

Geen categorie

‘Meer arbeidsconflicten door nieuwe wet’

Rechtsbijstandverzekeraar Arag verwacht dat de Wet werk en zekerheid meer juridische geschillen op gaat leveren. “De onduidelijkheid in de wetgeving kan een stijging van 30% in arbeidsconflicten veroorzaken.”

Volgens rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener Arag  zal de Wet werk en Zekerheid, die dinsdag groen licht kreeg van de Eerste Kamer, meer juridische geschillen opleveren omdat ondernemers moeite zullen hebben met de nieuwe regels. “De onduidelijke wetgeving kan veel extra werk en zorgen veroorzaken. Dit is slechts een van de zorgelijke punten die de nieuwe wet op zal leveren”, zegt adjunct-directeur Rechtshulp mr. Peter Deen

Meer zorgen maakt hij zich over de zogenaamde open normen van de wet. “Deze wet meldt meerdere malen niet klip en klaar  hoe het nu precies zit. Dat zal in veel gevallen de rechter moeten beslissen Deze onduidelijkheid zal naar onze verwachting een forse toename van arbeidsconflicten tot gevolg hebben.” De verzekeraar houdt rekening met een stijging van 30% van het aantal arbeidszaken, dat nu al op een hoog niveau ligt door de economische crisis. “Vooral kleine ondernemers en ondernemingen zonder P&O-afdelingen zullen hier de dupe van worden.”

>Naast de gewijzigde ontslagregeling worden er gefaseerd nog andere maatregelen doorgevoerd, maar ook die baren Deen zorgen. “De Nederlandse ondernemer leeft in een zwaar klimaat. De extra regeldruk die de Wet Werk en Zekerheid met zich meebrengt, kan ervoor zorgen dat de ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet.” Om die reden zegt Arag de gevolgen van de wet zo transparant mogelijk te willen maken. In juli staan er zogeheten contractweken op het programma. Ook legt de juridisch dienstverlener op zijn site ondernemers de belangrijkste wetswijzigingen uit.

Lees hier welke onderdelen van de Wet werk en zekerheid als eerste zullen ingaan.

Reageer op dit artikel