nieuws

Schade verhalen op uitzendkracht?

Geen categorie

Schade verhalen op uitzendkracht?

Kun je de schade die een uitzendkracht veroorzaakt aan een werknemer verhalen op de uitzendkracht?

Een werknemer en een uitzendkracht krijgen een auto-ongeluk. De uitzendkracht zit achter het stuur en de werknemer raakt gewond. Het Amsterdamse Gerechtshof oordeelde dat de verzekeraar van de werknemer de schade niet kon verhalen op de uitzendkracht, maar de Hoge Raad heeft vorige week radicaal een streep door de uitspraak gezet. De hoogste gerechtsinstantie in ons land vindt dat de schade wél verhaald kan worden op de uitzendkracht.

Duurzame relatie werkgever en werknemer

Op HRbase, de online community voor en door HR-professionals, legt arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong uit hoe dit zit. “In sommige gevallen kan de verzekeraar geen verhaal halen, in verzekeringstermen regres geheten. Zo’n wettelijk ‘regresverbod’ geldt onder meer als diegene die de schade heeft veroorzaakt ook werknemer is, of in dienst staat van dezelfde werkgever. Regres is dan verboden, omdat daardoor de duurzame relatie tussen werkgever en werknemer weleens zou kunnen worden verstoord.”

Maar volgens De Jong sloeg de Amsterdamse rechter hier de plank mis. “Ondernemingen kiezen voor het inlenen van flexibele arbeidskrachten, omdat ze juist géén duurzame relatie willen aangaan.”

De Hoge Raad erkent dat de uitspraak verstrekkende gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid van ingehuurd personeel, zeker omdat flexwerk steeds meer toeneemt. “Maar als het gezien de ontwikkelingen in de markt wenselijk zou zijn om het regresverbod uit te breiden tot ingeleend personeel, dan is dat aan de wetgever.”

Lees hier het blog van Stëffan de Jong.

Reageer op dit artikel