artikel

Onboarding-app: spelenderwijs het vak leren kennen

Instroom

Onboarding-app: spelenderwijs het vak leren kennen

Met een goed onboardingproces zijn nieuwe medewerkers sneller productief. Young Capital ontwikkelde een heuse onboarding-app. Een best practice.

YoungCapital groeit als kool. Sinds augustus nam de recruitmentorganisatie voor jong talent maandelijks ruim dertig nieuwe medewerkers in dienst. De teller staat vandaag de dag op zo’n 650 vaste medewerkers. Om al die nieuwelingen snel productief te maken en tegelijkertijd het DNA van snelgroeiende organisatie veilig te stellen, is een goed onboardingproces dus essentieel. De onboarding-app is een van de instrumenten die YoungCapital inzet.

DNA in onboardingproces

Fun en innovatie zitten in het DNA van de jonge organisatie, waar medewerkers gemiddeld zo’n 27 jaar oud zijn. “We willen onze medewerkers leren om te denken in kansen en mogelijkheden”, zegt HR-directeur Elbrich Batstra. “We willen een ‘ja-en-cultuur creëren, zodat mensen kansen blijven zien voor vernieuwing. Dat DNA stoppen we in het L&D-pakket, maar hier beginnen we al mee in ons onboardingproces. Die twee hangen sterk samen.”

Lees ook: Onboarding: 5 stappen voor een vliegende start

Onboarding met een boksclinic

Nieuwe medewerkers worden onder leiding van een ‘chef onboarding’ in een meerdaags inwerkprogramma – de YoungCapital Experience – ingewerkt. Op verschillende externe locaties wordt de groep nieuwe medewerkers in de cultuur meegenomen door middel van een uitgebreide reeks activiteiten. Een daarvan is bijvoorbeeld een boksclinic.

Ontwikkelpunten ervaren

Fun is belangrijk, maar de clinic is niet alleen maar ‘voor de leuk’. De achterliggende gedachte is dat  als iemand iets fysieks doet, hij sneller bij zijn elementaire ontwikkelpunten komt. Batstra: “Je ervaart namelijk op een andere manier je ontwikkelpunten. Zo gaf een medewerker na de clinic aan dat hij eigenlijk heel goed was in incasseren, maar niet goed kon uitdelen. In het werk wordt er wel van hem gevraagd dat hij collega’s feedback geeft en dat vond hij moeilijk. Op zo’n manier kan L&D bijvoorbeeld concluderen dat leidinggevenden daar meer aandacht aan moeten besteden.”

Spoedcursus wetgeving

Een van de onderdelen van het onboardingprogramma is speciaal gericht op de recruiters: die beslaan zo’n 70 procent van het medewerkersbestand. Om als recruiter te kunnen functioneren is kennis van wet- en regelgeving rondom uitzendpraktijken essentieel. In het onderdeel ‘law en order’ krijgen de nieuwe recruiters daarom allemaal een zogeheten crash course op het gebied van wetgeving en de cao voor uitzendkrachten.

Niet per se het meest sexy onderdeel van het werk, geeft Batstra toe. “Mensen staan niet echt te juichen om zich in de cao te verdiepen. Maar om als recruiter mensen uit te kunnen zenden moet je wel een SEU-certificaat halen, het branchediploma voor uitzenders.”

onboarding-appOnboarding-app voor smartphone

Om die complexe, vaak droge informatie toch op een speelse manier aan te bieden, ontwierp de organisatie de continuous learning app voor de smartphone. Medewerkers kunnen de materie in zo’n tweehonderd vragen oefenen in quizvorm. Na elke vraag wordt het antwoord uitgelegd.

De app stuurt bovendien eens per week een pushbericht met een vraag, bijvorbeeld: ‘Uit hoeveel stappen bestaat de ketenregeling?’ Na het beantwoorden van de vraag worden de best scorende deelnemers getoond, een klein wedstrijdje per vraag dus.

Makkelijker meten met onboarding-app 

Hoe helpt zo’n app nou bij het sneller onboarden van nieuwe medewerkers? Batstra: “Informatie die vaak als zwaar wordt ervaren bieden we zo op een speelse manier aan. Het maakt het materiaal toegankelijker. Bovendien wordt het makkelijker te meten hoe je ervoor staat, door het competitie-element.”

Onboarding-app is niet verplicht

Het is aan de jonge recruiters zelf of ze gebruik maken van de app. En een cijfer voor de test krijgen ze niet, zegt Batstra. “Maar het maakt mensen wel bewust dat ze een ‘echt vak’ beoefenen. Recruiter is bij ons een startersfunctie, op deze manier kun je wel laten zien dat je je vak serieus neemt. Daarnaast is het een voorbereiding voor het SEU-examen wat elke recruiter moet doen. En hoe leuk is het om je spelenderwijs voor te bereiden?”

Reageer op dit artikel