artikel

Week van de mobiliteit krijgt medewerkers in beweging

Instroom

Week van de mobiliteit krijgt medewerkers in beweging

Arbeidsmobiliteit is voor organisaties een prima manier om medewerkers in beweging te krijgen. Als de arbeidsmobiliteit in organisaties beperkt is, kan dat zelfs tot problemen leiden, zoals vastroestende medewerkers en dichtgeslibde loopbaanpaden. Het is natuurlijk niet alleen van belang voor organisaties. Ook een medewerker is erbij gebaat dat hij of zij zich ontwikkelt, nieuwe kennis en vaardigheden verwerft en met plezier functioneert.

Uit recent onderzoek van Raet blijkt dat bestuurders en HR-professionals zich zorgen maken over de mobiliteit in de organisatie. Ze vinden dat de arbeidsmobiliteit, zowel in- door- en uitstroom, een flinke boost moet krijgen. Er zijn vele mogelijkheden om arbeidsmobiliteit te bevorderen. Bijvoorbeeld het laten deelnemen van medewerkers aan de Week van de Loopbaan of de Week van de Mobiliteit. Een aantal mogelijkheden voor het in gang zetten van arbeidsmobiliteit op een rij.

Advies bij loopbaanvraagstuk

De week van 18 tm 24 september 2017 is de week van de loopbaan. Als medewerkers een loopbaanvraag hebben kunnen ze terecht bij loopbaanadviseurs en jobcoaches die aangesloten zijn bij beroepsvereniging Noloc. Ze krijgen dan persoonlijk advies over het loopbaanvraagstuk.

Het kan gaan om een acuut loopbaanvraagstuk. Medewerkers zijn bijvoorbeeld actief op zoek naar een andere baan of vinden dat ze toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. Het kan ook zijn dat ze het nog prima naar hun zin hebben in hun huidige functie, maar zich alvast wel willen oriënteren op mogelijke vervolgstappen. Of ontwikkelmogelijkheden. De week van de loopbaan biedt dan een mooie gelegenheid om daar eens met een loopbaanprofessional over te praten.

Als HR-professional kunt u medewerkers hierover informeren en faciliteren bij het bezoeken van een loopbaanprofessional.

Welk carrièrepad ga je volgen?

Tijdelijk van functie wisselen

Op het gebied van arbeidsmobiliteit zijn echter nog veel meer initiatieven in Nederland. In diverse regio’s en branches zijn initiatieven om personeel uit te wisselen of om medewerkers eens van functie te laten wisselen, gedurende een dag of zelfs een hele week.

Dag van de mobiliteit

Wie even wil snuffelen aan een andere functie kan zich aanmelden voor de Dag van de Mobiliteit. Diverse organisaties en bedrijven openen op de Dag van de Mobiliteit één dag hun deuren. Medewerkers, van administratief medewerker tot directeur, krijgen de mogelijkheid om één dag bij een andere organisatie aan de slag te gaan. In het begeleidende filmpje worden de voordelen voor de werkgever opgesomd:

  • Medewerkers kunnen zich oriënteren over een vervolgstap in hun loopbaan
  • Medewerkers kunnen nieuwe ideeën opdoen
  • Medewerkers kunnen een netwerk opbouwen
  • Medewerkers van andere organisaties brengen nieuwe ideeën en energie in

Als werkgever meld je je aan. Medewerkers schrijven zichzelf vervolgens in en geven aan wat ze interessant vinden.

Voor de komende maanden staan er nog dagen gepland in Brabant (16 november), Limburg (16 november) en Gelderland (12 april).

Ervaringen

Op de Dag van de Mobiliteit in november 2015 wisselden in Brabant 700 medewerkers van baan. Een van hen was Marjolein van Zundert. Zij werkt bij de griffie van de rechtbank Zeeland-West Brabant. Voor een dag liep zij mee bij Weekblad de Bode en was daar enthousiast over. Marjolein “Het geeft je meer inzichten over hoe in bepaalde sectoren gewerkt wordt. Daarnaast, ik ben nog jong. Wie weet komt het ooit nog van pas.”

Medewerkers in beweging tijdens Week van de Mobiliteit

Week van de mobiliteit

Een Week van de Mobiliteit biedt echter nog uitgebreidere mogelijkheden om kennis te maken met andere functies en werkgevers. Zo organiseert het ACE Netwerk een week van de mobiliteit. In 2017 is dat van 30 oktober tm 3 november. De Week van de Mobiliteit is een landelijk evenement met als doel om mensen in beweging te brengen. Medewerkers worden intersectoraal uitgewisseld. Centraal in deze week staan ‘ontmoeten, inspireren, kennis en werkervaring opdoen’.

Regionale initiatieven op het gebied van arbeidsmobiliteit

Ook regionaal zijn er vele initiatieven. Zo organiseert het Mobiliteitscentrum West Brabant 13 tm 17 november een Week van de Mobiliteit. Deelnemers kunnen dan ook nog eens aan allerlei workshops deelnemen.

RegioFlexWerk, een platform waar vraag en aanbod voor flexklussen, vacatures en stages in de regio’s Amsterdam, Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Zaanstreek- en Waterland samenkomen, organiseert jaarlijks een Week van de Mobiliteit. Deze vond in 2017 in mei plaats. In totaal wisselden 23 organisaties personeel uit.

Veluweportaal organiseert van 2 tm 13 oktober een Week van de Mobiliteit. Medewerkers kunnen in deze periode een of meerdere dagdelen meedraaien bij een andere organisatie. Het doel van de ‘Week’ is om werkgevers en werknemers op een positieve manier bewust te maken van de noodzaak van arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast organiseert het portaal in deze periode een workshopdag voor zowel werknemers als HR-professionals. De workshops staan in het teken van arbeidsmobiliteit.

In de Stedendriehoek (samenwerkingsverband tussen 7 gemeentes rond Apeldoorn, Deventer en Zutphen) wisselden 38 medewerkers tijdelijk van baan tijdens de vorige Week van de Mobiliteit. Een van de deelnemers vertelt enthousiast over het ‘meelopen’ bij hotel Bilderberg: “Ik heb vorige week  een dag meegewerkt met de sous chef bij het Bildeberberg hotel de Keizerskroon. Het was een zeer leuke en leerzame dag! De begeleiding was zeer goed, ik werd meteen opgenomen in het team, ook stond men open voor op/aanmerkingen, zeer professioneel! Kortom een zeer geslaagde dag!!”

Altijd een initiatief in de buurt

Regionaal en intersectoraal zijn er dus vele initiatieven om de arbeidsmobiliteit te bevorderen. De voordelen van het bevorderen van mobiliteit zijn dan ook legio. Van het verminderen van verzuim tot het werken aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Voor iedere werkgever zijn er mogelijkheden en initiatieven om de arbeidsmobiliteit van medewerkers te bevorderen.

Reageer op dit artikel