Er is een nieuwe recruiter en die heet... Google!

Grote techbedrijven weten heel veel van ons, misschien wel meer dan onze partners. Jazeker, daar kunnen ze misbruik van maken, maar voor u zich daardoor laat afschrikken: het biedt ook grote voordelen. Vooral voor werkgevers en werkzoekenden.

Er is een nieuwe recruiter en die heet... Google!

Stel, op een morgen krijgt u een melding over een interessante vacature, zegt prof. Wim de Ridder, spreker op het HR-congres Talent & Performance Management. De vacature sluit naadloos aan op uw kennis en vaardigheden. Sterker, volgens Google is hij 100% geknipt voor u. Tot zover niets bijzonders, zulke mailtjes krijgen we wel vaker, bijvoorbeeld van LinkedIn. Maar dit verhaal gaat verder.

Wim de Ridder horen spreken?

Op het HR-congres Talent & Performance Management spreekt prof. Wim De Ridder over dé technische ontwikkelingen die HR gaan beïnvloeden.

De Ridders boek ‘De ontdekking van de toekomst. Wat we al weten is niet te geloven’ werd in 2015 gekozen als een van de vijf beste managementboeken van het jaar. In 2016 verscheen  van hem 'Metamorfose, de nieuwe welvaart’.

Meer informatie over het HR-congres Talent & Performance Management

Google als recruiter

Want niet alleen bent u waarschijnlijk geïnteresseerd om te werken bij deze werkgever, die gevoelens zijn wederzijds. Google heeft al een sollicitatieprocedure in gang gezet, gebaseerd op alles wat er op internet over u valt te vinden. Niet alleen uw CV, maar ook uw artikelen, blogs en vlogs. En er is goed nieuws: mocht u inderdaad besluiten te solliciteren, is een groot deel van het zware werk al achter de rug. Op basis van uw competenties bent u door de eerste ronde heen.

Realiteit?

Een fantastisch toekomstbeeld in een mistige glazen bol? Niet volgens De Ridder. Volgens hem is het bovengenoemde verhaal al realiteit, in 2019. "Megabedrijven als Google en Amazon kennen jou door en door. Ze weten wie je bent, wat je koopt en ze kennen je competenties. En potentiële werkgevers en opdrachtgevers willen maar al te graag voor die gegevens betalen. Want ze sparen een veel groter bedrag uit aan werving en selectie.”

De Ridder is opgeleid als econoom. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente en is nu directeur van Futures Studies. Op het HR congres Talent & Performance Management vertelt hij over technische ontwikkelingen die hun slagschaduw vooruit werpen in de toekomst. Een van die ontwikkelingen: de inzet van data door grote bedrijven, en de daardoor veroorzaakte verschuivingen in de markt. Want bovenstaand verhaal is volgens hem nog niet helemaal afgelopen.

“Het is ook mogelijk dat jij een net iets ander mailtje krijgt. Meer in de trant van: we zien hier een prachtige functie voor je, waar jij aan voldoet – althans voor 90%. Je moet je dus nog een klein beetje laten bijscholen. En goed nieuws, dat kan, met deze nieuwe cursus van Google. Je ziet waar dat toe gaat leiden: Google gaat het hele beroepsonderwijs overnemen.”

Kraamvrouwen

Griezelig? Misschien, maar tijdens het congres besteedt De Ridder ook aandacht aan de voordelen. “Kijk naar de opkomst van de digitale autonome organisatie. Zo zag ik een interessant project van zorgverzekeraar VGZ bij een thuiszorgorganisatie. Vroeger ging daar één keer per week een medewerker bij al die woningen langs om de logboeken te inspecteren: had die kraamvrouw alles wel gedaan volgens de procedure? Nu gebeurt dat niet meer. De kraamvrouwen krijgen een app op hun iPad, en daar kunnen ze bijvoorbeeld op aanvinken dat de baby zijn medicijnen heeft gehad. Iedereen weet dan dat alles in orde is – zonder dat er nog iemand langs hoeft te komen. Minder tijdverlies voor de organisatie, meer vrijheid voor de medewerker.”

China

Maar als u al die techniek toch griezelig vindt, voelt De Ridder met u mee. “Natuurlijk, diezelfde snufjes worden gebruikt om mensen continu te volgen. Dat zie je bijvoorbeeld in China. Daar hebben ze zo’n 150 miljoen camera’s opgehangen die de burger continu surveilleren. Veel van die burgers vinden het prima, want door al die camera’s is het land uitermate veilig. Maar tegelijk gebruikt de overheid dat systeem om burgers op te sporen die politiek gezien uit de pas lopen. En bedenk wel: China heeft die technologie verkocht aan veel andere landen. Je moet er niet aan denken dat wij dit voorbeeld gaan volgen.”

Aan de andere kant, krampachtig vasthouden aan oude gewoonten pakt ook niet altijd positief uit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een recent gesprek van De Ridder bij UWV. “Ik vroeg die mensen daar waarom zij al die googleachtige techniek niet gebruikten. Want die zou veel uitkeringsgerechtigden kunnen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Nu, de UWV-woordvoerder heeft het me uitgelegd: zo’n nieuwe manier van werken, dat is niet in ons belang. UWV moet er gewoon voor zorgen dat alle cliënten op tijd hun uitkering krijgen en dat zij regelmatig een sollicitatie de deur uit doen. Zo zie je, je kunt je laten afschrikken door het Chinese model, maar je moet voorkomen dat je kansen laat liggen.”

Wilt u meer horen over de arbeidsmarkt van de toekomst? Reserveer dan nu een ticket voor het HR congres Talent & Performance Management waar o.a. Wim de Ridder spreekt.

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.