artikel

Zes factoren die werkgeluk bepalen

Instroom

Natuurlijk, als HR-functionaris streef je naar bevlogen medewerkers. Maar weet je ook hoe bevlogen je zelf bent? Tijdens het congres Bevlogenheid en Werkgeluk onderwerpt filosoof Karim Benammar ons aan de test.

Zes factoren die werkgeluk bepalen

De directie van het consultancybureau snapte er helemaal niks van. Decennialang wisten alle jonge consultants precies wat ze wilden: doorgroeien tot partner. Maar bij die nieuwe generatie lag dat heel anders. Al die millennials riepen dat ze gewoon een tijdje wilde werken om geld te verdienen voor hun wereldreis. “En oh ja: die dikke leaseauto, die kun je houden. Geef me liever een functie waarin ik me kan ontwikkelen.”

Niet meer werken voor het inkomen

Nogmaals: die directie snapte het niet, maar volgens filosoof Karim Benammar, op 12 december een van de sprekers op het HR Congres Bevlogenheid en Werkgeluk in de Jaarbeurs in Utrecht, is het volkomen begrijpelijk. “Vroeger werkten mensen voor het inkomen, maar de nieuwe generatie streeft vooral naar bevlogenheid. En in vergelijking met eerdere generaties bereiken ze die bevlogenheid op een andere manier. Met andere werkelementen.”

Lees ook: Employee experience: wat betekent het?

Karim Bennamar horen spreken

Welke elementen spelen een rol in ons werkleven, en hoe veranderen ze door welvaart en technologie? Wat draagt bij aan werkgeluk? Karim Bennamar onderzoekt op het HR Congres Bevlogenheid en Werkgeluk in een interactieve lezing fundamentele aannames en paradigma’s die onze manier van werken vormgegeven, en hoe we deze ook radicaal kunnen veranderen.

Werkelementen. Benammar onderscheidt er 6, en ze staan centraal in zijn presentatie tijdens het congres Bevlogenheid en Werkgeluk. Logisch, want met die elementen kan hij de interactie aangaan met zijn publiek. Wat ontbreekt er nog aan jouw bevlogenheid? Welke elementen zouden bij jou verder kunnen worden ontwikkeld?

 1. Salaris
  Nogmaals, vroeger was dat de voornaamste reden om überhaupt een baan te zoeken. Werk was nodig voor het levensonderhoud. “Bij veel werkgevers is die gedachte blijven hangen”, zegt Benammar. “Salaris is het belangrijkst. Als je dat nou maar verhoogt, zijn mensen wel tevreden. Maar die redenering gaat tegenwoordig nog maar beperkt op. De laatste jaren is de nadruk steeds meer komen te liggen op de elementen hieronder.”
 2. Structuur
  Volgens Benammar wordt dit element nogal eens onderschat. “Kijk naar mensen die de stap nemen om voor zichzelf te beginnen. Plotseling zijn die niet langer verplicht om ’s ochtends om 8:30 uur achter een bureau te zitten, en er is niemand die kijkt of ze wel hard genoeg werken. Vandaar ook al die apps waarin freelancers elkaar via een webcam in de gaten kunnen houden: werk je wel hard genoeg door? Zo vervang je de structuur van een werkgever door die van een collega-zelfstandige.”
 3. Identiteit
  Een hele belangrijke, zegt Benammar, vooral in Nederland. “Ga maar na: welke vragen stel je als je iemand ontmoet op een verjaardagsfeestje? Ten eerste: hoe heet je? En dan: wat doe je? Je ziet het zelfs bij gepensioneerden. Die omschrijven zichzelf vaak als oud-leraar of voormalig directeur.”
 4. Collega’s
  Oké, af en toe vinden we ze misschien irritant, maar ze vormen wel onze werk-community. “Ik sprak laatst een vrouw die bijna met pensioen ging”, vertelt Benammar. “En die maakte zich vooral zorgen over dit element. Haar collega’s waren haar vrienden. Ze zou ze dadelijk enorm missen.”
 5. Uw talenten
  Waar ben je goed in? Wat gaat je gemakkelijk af? En de belangrijkste vraag is natuurlijk: stelt je werk je in staat die talenten in te zetten? En om ze verder te ontwikkelen?
 6. Betekenis
  Iemand die voor een bank werkt, heeft daar een ander gevoel bij dan zijn buurman die vrijwilligerswerk doet in een ziekenhuis in Afrika. Benammar: “De centrale vraag luidt: waar doe ik het voor? Wat is de grotere betekenis?”

Terug naar de directeuren van dat consultancybureau. Want die zouden deze zes elementen moeten printen en aan het prikbord hangen. “Dan kunnen ze precies zien waar die millennials de nadruk op leggen”, zegt Benammar. “Niet op salaris, niet op status. Probeer ze dus niet te lokken met een dertiende maand of een snelle promotie. In plaats daarvan moet je inzoomen op de betekenis van hun werk, op het ontwikkelen van hun talenten.”

Wie is Karim Benammar?

Karim Benammar (1966) is filosoof gespecialiseerd in transformerend denken en geeft lezingen en workshops aan bedrijven en organisaties. Hij heeft filosofie gestudeerd in Engeland, Amerika en Japan, gedoceerd aan de universiteit van Kobe en was lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is auteur van Overvloed (2005), Reflectietools (2006), Reframing – the art of thinking differently (2012) en Denken over geld en waarde (2013).

Maar let op: bij hun oudere collega’s liggen de accenten wellicht heel anders. “Iemand met studerende kinderen heeft misschien behoefte aan meer salaris. Anderen zijn heel blij met alleen maar een nieuwe titel, ook al blijft het werk hetzelfde. Die hechten meer aan identiteit. En weer anderen voelen zich misschien niet zo op hun gemak bij hun collega’s. Die zouden graag aan het werk gaan op een andere afdeling.”

Pensioen

De zes elementen van het werk kunnen dus inzicht geven in je bevlogenheid. Maar ze attenderen ons ook op een mogelijk risico. “Wat gebeurt er als iemand met pensioen gaat?” vraagt Benammar. “Oké, dan blijft vaak het inkomen redelijk op niveau, maar alle andere elementen vallen weg. Voor heel veel mensen is dat een enorme klap; ze storten als het ware in een afgrond. Kunnen we die overgang niet geleidelijker regelen? Langzaam afbouwen – sommige organisaties maken hiervoor speciale regelingen waarin de pensioenopbouw behouden blijft – en daarna met pensioen part-time doorwerken. Voor veel sectoren, zoals onderwijs en zorg, zou dit enorm kunnen helpen met de inzetbaarheid en bevlogenheid.”

Wil je weten welke van de 6 elementen bijdragen aan jouw bevlogenheid? Karim Benammar is een van de sprekers op het HR Congres Bevlogenheid en Werkgeluk op 12 december 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Reageer op dit artikel