blog

Meer reacties op uw vacature? Vergroot uw bereik met social media

Instroom

Wist u dat ongeveer 75% van potentieel nieuwe werknemers niet actief op zoek is naar een baan? Deze groep ziet uw vacature dus niet eens.

Meer reacties op uw vacature? Vergroot uw bereik met social media

Ze zitten niet op jobboards en weten ook niet van het bestaan van uw werken-bij pagina. Ze zien dus nooit hoe prachtig uw functie is en hoe goed de arbeidsvoorwaarden zijn. Hoe brengt u uw vacatures bij deze groep onder de aandacht?

Dagelijks 10 miljoen mensen op sociale media

Via social media! Elke dag zitten 10 miljoen Nederlanders op Facebook, LinkedIn, Snapchat, Twitter en/of Instagram. Deze social mediakanalen bieden de mogelijkheid om uw vacature bij de ideale kandidaat onder de aandacht te brengen, ook als deze niet actief op zoek is naar een nieuwe baan.

Bij advertenties op social media kunt u heel precies bepalen wie uw vacature ziet. Met behulp van filters selecteert u de juiste branche, functietitel of woonplaats en meer. Op basis hiervan wordt uw vacature getoond aan de groep kandidaten naar wie u op zoek bent. Met als resultaat dat u de gigantische groep van niet actieve ideale kandidaten wél bereikt. Precies op het moment wanneer ze reageren op dat grappige filmpje of hun buurman feliciteren.

Maak een contentkalender

Maar waar te beginnen in de wereld van social media? Allereerst is er een goede strategie nodig om uw vacature via social media te tonen aan het juiste paar ogen. Wie wilt u precies bereiken? En op welk sociaal medium is uw doelgroep actief? Probeer een tijdje 2 of 3 sociale media uit om uw bedrijf te presenteren. Maak hiervoor een contentkalender. Dit is een overzicht waarin u plant wanneer u welke soort posts gaat plaatsen. Zo heeft u regelmatige updates. Zorg ook dat iemand als taak heeft om te reageren op eventuele vragen en opmerkingen. Op deze manier verkort u de afstand tussen uw organisatie en uw volgers.

Welke sociale media?

Voor vacatures springt natuurlijk de bedrijfspagina op LinkedIn eruit. Hier deelt u vacatures, blogs en legt u relaties met mensen binnen en buiten de branche. Facebook en Instagram zijn meer gericht op beeld en dus heel geschikt om de sfeer van uw bedrijf over te brengen. Bijvoorbeeld door werksituaties of team-activiteiten te laten zien. Probeer eens uit hoe groot uw bereik wordt als alle collega’s een post op sociale media gaan liken of delen! Denk er wel aan dat uw social media-visie moet passen binnen uw totale bedrijfsstrategie.

Meer tips om uw ideale kandidaat te bereiken? Kom naar het Event Futureproof Recruitment op 11 april a.s. waar jobmarketing expert Peter Hagendoorn van Brockmeyer het 360 graden model presenteert.

Reageer op dit artikel