blog

Vijf tips voor beter vindbare vacatureteksten

Instroom

In het tweede kwartaal van 2019 zijn er online 725.995 unieke vacatures geplaatst, aldus cijfers van Jobfeed. In deze krappe arbeidsmarkt ben je dus niet de enige werkgever die vacatures online plaatst. Met als gevolg dat kandidaten door de bomen het bos niet meer zien. Of eigenlijk: door de vele vacatures, zien ze hun droombaan niet meer. Hoe maak je jouw vacature wel optimaal vindbaar voor jouw doelgroep? Door Search Engine Optimalization (SEO).

Vijf tips voor beter vindbare vacatureteksten

Je wilt natuurlijk dat jouw vacaturetekst gemakkelijk is te vinden door kandidaten. Hier zorg je voor door in jouw vacaturetekst rekening te houden met SEO, in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Als je SEO goed toepast, zijn jouw vacatureteksten beter vindbaar in de zoekmachines als Indeed en Google (en ook straks Google for Jobs).

Hierbij 5 tips waarmee je SEO meteen in jouw vacatureteksten kunt toepassen:

1. Schrijf een inhoudelijk goede tekst

Verreweg de beste manier om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google is het schrijven van een inhoudelijk goede tekst: geef per tekst één boodschap mee en schrijf voor je doelgroep. De techniek van Google is zo ver doorontwikkeld dat de zoekmachine daadwerkelijk de kwaliteit van de tekst kan beoordelen. Sterker nog, je hoeft niet eens per se het zoekwoord te gebruiken om erop gevonden te worden.
Neem dit voorbeeld: Deze openstaande functie is beschikbaar in een supermarkt. Je neemt plaats achter de kassa en scant de producten. Vervolgens reken je af met de klanten. Interesse? Solliciteer nu.
Wat denk jij? Om welke vacature gaat het? Google weet in elk geval dat het gaat om een vacature als kassamedewerker. Zo snapt Google ook dat als jij schrijft over een baan waarin degene zich bezighoudt met technische (3D-)tekeningen en AutoCAD, dat dit hoofdwaarschijnlijk een baan als CAD-tekenaar betreft. En heb je het over een salesfunctie, dan scoor je naar alle waarschijnlijkheid Google-punten als je woorden als acquisitie, relatiebeheer, sales, targets, commercie in je tekst verwerkt.

Vermijd de ‘cute jobtitles’. Want je hebt geen Google Trends nodig om te bedenken dat een salarisadministrateur niet zoekt op de term ‘verloningskoning’

2. Gebruik de juiste functienaam

Als kandidaten hun zoektocht naar een nieuwe baan starten, zoeken ze op functienaam. De juiste functienaam wordt door Google for Jobs genoemd als één van de belangrijkste manieren om een vacaturetekst te ranken.
Stel jezelf dan ook de vraag: op welke functienaam zoekt mijn droomkandidaat? Vraag je ook af of de functienaam die jij nu bovenaan de vacaturetekst hebt staan wel gangbaar is voor de doelgroep. Zo kan jij de functienaam sales medewerker gebruiken, maar noemt jouw droomkandidaat zichzelf accountmanager.
Een handige, gratis tool die je helpt bij het snel bepalen van de juiste functienaam is Google Trends. Via www.google.nl/trends zie je hoe populair de functienaam is op Google en of er veel op deze naam wordt gezocht. Je voert alle mogelijke functienamen in en Google Trends laat je zien welke zoektermen het meest populair zijn. Let op: kies voor een relevant resultaat bovenaan voor de filteroptie ‘vacatures’.

Dan nog even een laatste, misschien onnodig, advies als het om een vindbare functienaam gaat: vermijd de ‘cute jobtitles’. Want je hebt geen Google Trends nodig om te bedenken dat een salarisadministrateur niet zoekt op de term ‘verloningskoning’. En je snapt ook dat maar bar weinig werkzoekenden een functienaam als ‘recruiting ninja’ of ‘social samoerai’ intypt in de zoekbalk.

3. Richt je op de juiste zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de woorden die je doelgroep intikt in de zoekbalk van een zoekmachine. Dit kan één woord (short tail) zijn, zoals de functienaam, maar bij vacatures is het vaker een combinatie van meerdere zoekwoorden (long tail): veelal gaat het dan om de functienaam en de plaatsnaam, soms gecombineerd met het woord ‘vacature’. Denk bijvoorbeeld aan ‘vacature cameraman Hilversum’ of ‘vacature logistiek manager Eindhoven’. Ook het woord ‘parttime’ is een zoekwoord dat door de doelgroep die graag in deeltijd wil werken veelvuldig wordt gebruikt.

Om de juiste zoekwoorden te bepalen, is het essentieel om te weten op welk zoekwoord of met welke zoekwoordcombinatie je gevonden wilt worden. Zo achterhaal je en verifieer je welke woorden jouw ideale kandidaat intypt in de zoekbalk van de zoekmachine(s):
1. Ga in gesprek met je doelgroep. Vraag bijvoorbeeld aan een collega die nu binnen jouw bedrijf de functie uitoefent wat zij zouden intypen op het moment dat ze een nieuwe baan zoeken.
2. Gebruik data/analyses zoals Google Trends, www.google.nl/trends of de Google Zoekwoordenplanner, www.adwords.google.com/KeywordPlanner. Ook kan je gunstige, gerelateerde zoekwoorden vinden via de gratis tool Ubersuggest of Keyword Finder.
3. Kijk op google.nl wat je concurrenten doen en wat de semantische suggesties zijn.
4. Laat een zoekwoordenonderzoek verrichten door een SEO-specialist.

Hoe vaak laat je de zoekwoorden(combinatie) in je tekst terugkomen? Sowieso niet te vaak. Zodra je zoekwoorden overmatig gebruikt (het zogeheten keyword stuffing), heeft het een negatieve invloed op de leesbaarheid. De lezer haakt daardoor al snel af, en dat wil je niet. Ook de zoekmachine heeft je trucje echter door. In het ergste geval geeft Google je een straf, bijvoorbeeld door je vacaturepagina niet meer in de Google-zoekresultaten te tonen, of deze een veel lagere positie te geven.

4. Verdeel de juiste zoekwoorden(combinatie)

Zodra je weet wat de zoekwoorden zijn waarop jij je wil richten om de doelgroep te bereiken, is het aan te raden om die zoekwoorden direct in de eerste regels van de tekst te noemen. Zo bevestig je aan de lezer dat jouw vacature aansluit bij zijn zoekopdracht, en dat wordt door Google weer met pluspunten beloond.
Nadat je in het begin jouw zoekwoorden hebt gebruikt, plaats deze ook nog eens middenin en in het laatste deel van de tekst.
Voor zoekmachine Google gaat het er niet (meer) om hoe vaak je de zoekwoorden(-combinatie) gebruikt, maar om de juiste verdeling ervan.

5. Maak je vacature leesbaar voor zoekmachines

Last but not least: wil je dat Google en Indeed je vacature tonen, dan moet je zorgen dat de vacature gevonden wordt. Daarvoor is het in de eerste plaats nodig dat je vacature voor de zoekmachines herkenbaar is als vacature en dat het leesbaar is. Klinkt als een inkopper maar toch zijn er nog veel werken‑bij- en recruitmentsites waarop vacatures als een pdf-document worden geüpload. Zeker in de zorg en het onderwijs komt dit nog geregeld voor. Los van het gegeven dat dit hopeloos ouderwets overkomt op de arbeidsmarktdoelgroep, kunnen die pdf-documenten niet door zoekmachines worden gelezen. Een gemiste kans dus!

Als je wil weten of je technisch klaar bent voor Google for Jobs, deel dan een vacature-url in de Structured Data testing tool van Google.

Wil je organisch hoog scoren met een ‘vacature IT’? Met meer dan 15 miljoen concurrerende Google-resultaten, moet je dan wel van heel goede huize komen.

Wees reëel

Nog één belangrijke tip: Wees reëel. Wil je organisch hoog scoren met een ‘vacature IT’? Met meer dan 15 miljoen concurrerende Google-resultaten, moet je dan wel van heel goede huize komen. Wil je een toppositie in de organische zoek- resultaten van Indeed met het zoekwoord ‘developer’? Dan moet je de strijd aangaan met vele duizenden soortgelijke vacatures op een vacaturezoekmachine als Indeed. Verwacht niet dat je ‘uit het niets’ een plek verovert hoog in de organische zoekresultaten, zeker niet als de concurrentie groot is. Pas in zo’n geval je verwachtingen aan, schakel een SEO-specialist in en/of maak budget vrij voor betaalde advertenties.

Met deze tips zijn je vacatureteksten al beter vindbaar. Natuurlijk zorg je er altijd voor dat de inhoud de juiste kwaliteit heeft, want een goede balans tussen SEO en leesbaarheid is het allerbelangrijkst als het gaat om resultaat: die sollicitatie van jouw droomkandidaat! En daar gaat het natuurlijk om.

Auteurs: Nicol Tadema

Nicol Tadema is oprichter van Voor Tekst, het tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie.

Reageer op dit artikel