nieuws

Werkgever neemt SW’er liever niet in dienst

Instroom

Werkgever neemt SW’er liever niet in dienst

Het kabinet wil de instroom van de sociale werkvoorziening (SW) beperken. Bedrijven moeten arbeidsgehandicapten 'gewoon' in dienst nemen. Werkgevers zien echter te veel risico's.

Dat zegt Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van Cedris, de branchevereniging van sociale werkvoorzieningsbedrijven. Bij deze kwetsbare groep is het werkgeversrisico op loondoorbetaling bij ziekte en dure ontslagzaken te groot, zo concludeert Leemhuis op basis van een tweejarige proef die Cedris samen met MKB Nederland heeft gedaan. Bedrijven kiezen liever voor detachering, waarbij de werknemer met een beperking in dienst blijft bij de sociale werkvoorziening. Het SW-bedrijf zorgt voor begeleiding van een jobcoach, regelt de loonkostensubsidie, past de werkplek aan, etc. Bijna een kwart (24%) van de mensen met een SW-indicatie werkten in 2009 op een dergelijke detacheringsbasis. Leemhuis vreest dat de plannen van de regering om te snijden in de budgetten om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, deze kwetsbare groep zal raken. ‘Juist bij deze groepvalt of staat alles bij begeleiding, flexibiliteit en het verminderen van werkgeversrisico's', zo zegt zij tegenover het Financieele Dagblag.

Het voornemen van het kabinet Rutte om de Wet sociale werkvoorziening (WSW) samen te voegen met de Wajong en de bijstand, vindt Leemhuis wel een goed idee: ‘een regeling voor de ‘onderkant van de arbeidsmarkt' brengt meer efficiency en dus kostenbesparing. De drie afzonderlijke regelingen worden op dit moment door verschillende instituten uitgevoerd.

 

 

Reageer op dit artikel