nieuws

Strijd om automatisch leeftijdsontslag

Instroom

Strijd om automatisch leeftijdsontslag

Het automatisch leeftijdsontslag bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd moet verdwijnen als er een nieuw pensioenstelsel komt. Dat stelt de vakbeweging in de onderhandelingen over de pensioenhervormingen, zo meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Werkgevers staan niet te springen om het kosteloze leeftijdsontslag af te schaffen. De sociale partners en het kabinet presenteren vermoedelijk eind deze maand een definitief voorstel voor het pensioenakkoord.  Omdat werknemers grotere pensioenrisico´s lopen, moet het voor hen mogelijk zijn om langer door te werken zodat ze pensioengaten kunnen compenseren, zo stellen de bonden. In het merendeel van de huidige cao´s volgt automatisch een ontslag als de werknemer 65 jaar wordt. Werkgevers zijn bang voor extra kosten van ontslagprocedures als deze kosteloze leeftijdsontslag verdwijnt. Voorzitter Jan Kamming van de werkgeversorganisatie FME-CWM zegt deze alleen op te willen heffen als werkgevers ook na de pensioenleeftijd medewerkers zonder opgaaf van reden en extra kosten kan ontslaan. ´Anders zullen werkgevers zeer terughoudend zijn bij het aannemen van ouderen´, aldus Kamminga.

Reageer op dit artikel