nieuws

Ruzie op de werkvloer door het Nieuwe Werken

Instroom

Ruzie op de werkvloer door het Nieuwe Werken

Arbeidsrechtdeskundigen merken dat het Nieuwe Werken een bron van onmin is op de werkvloer. Werkgever en werknemer verzuimen om goede afspraken te maken over thuiswerken of flexibele arbeidstijden.

Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. Daniëlle Dubbel, directeur van de Arbeidsrechtfabriek stelt: 'Duidelijke richtlijnen voor het werken buiten de kantoormuren ontbreken vaak. Dat leidt tot onenigheid over de rechten en plichten van thuiswerkers.'

Bij de Arbeidsrechtfabriek melden zich steeds meer werkgevers die willen weten wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de ergonomisch verantwoorde werkplek van thuiswerkers en werknemers vragen of het toegestaan is om op een thuiswerkdag even weg te gaan voor een boodschap.

Dubbel waarschuwt dat de werkgever in ieder geval een grote verantwoordelijkheid draagt voor begeleiding van zelfstandig werkend personeel. Zij baseert zich daarbij op de uitspraak van de rechter in een zaak waarbij de werkgever het contract van een thuiswerkend personeelslid niet had verlengd. De werknemer had thuis niet voldoende uren gedraaid. De man moest daarom ook salaris inleveren. De rechter rekende het echter de werkgever aan dat er geen goede afspraken waren gemaakt. Ook had deze moeten informeren of de werknemer thuis wel genoeg te doen had.

Reageer op dit artikel