nieuws

Actieplan helpt 170.000 jongeren aan werk

Instroom

170.000 jongeren hebben werk gevonden sinds het begin van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in 2009. Driekwart van hen heeft een reguliere baan, de rest een stage of een leer-werkplek. Met een jeugdwerkloosheid van 9,1 procent, hoort Nederland bij de besten van Europa.

Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt.

De aanpak tegen jeugdwerkloosheid is voor een belangrijk deel regionaal uitgevoerd. Uit een evaluatie die in opdracht van het ministerie van SZW is uitgevoerd blijkt dat het Actieplan de samenwerking in de regio's heeft verbeterd, dat er meer aandacht is voor een integrale werkgeversdienstverlening en dat er een betere aansluiting is tussen het onderwijs en de plaatselijke arbeidsmarkt.

Het vorige kabinet trok in 2009 als één van de crisismaatregelen 250 miljoen euro uit om te voorkomen dat jongeren als eerste het slachtoffer van de recessie zouden worden. De stijging van de jeugdwerkloosheid in Nederland is, ondanks de crisis, zowel in historisch als Europees perspectief, beperkt gebleven. In de eerste helft van 2009 was 11,6 procent van de jongeren werkloos. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat teruggelopen tot 8,6 procent.

Hoewel de daling zich dit jaar niet heeft voortgezet, behoort de jeugdwerkloosheid met 9,1 procent tot de laagste in Europa.

Reageer op dit artikel