nieuws

Cao-lonen 1,3 procent hoger

Instroom

In het derde kwartaal van 2011 lagen de cao-lonen 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode van 2010. Een kwartaal eerder was de loonstijging 1,1 procent.

Doordat de  inflatie uitkwam op gemiddeld 2,6 procent, is de cao-loonstijging voor het vijfde kwartaal op rij lager dan de inflatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het onderwijs was de enige bedrijfstak waar in het derde kwartaal van 2011 sprake was van een loondaling. De cao-lonen waren 0,2 procent lager dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat er vorig jaar in de cao van de universiteiten een éénmalige beloning is afgesproken en dit jaar niet. Daarnaast zijn er bij de cao's die de afgelopen periode in deze bedrijfstak zijn afgesloten nagenoeg geen loonsverhogingen gegeven.
De looptijd bij meer dan de helft van de cao's in deze bedrijfstak is afgelopen. Dit komt doordat er nog geen akkoord bereikt is tussen de werkgevers en bonden.

Hoogste loonstijging
Met 2 procent noteerde de bedrijfstak vervoer en communicatie de hoogste loonstijging in het derde kwartaal van 2011. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2010. In deze bedrijfstak stijgen bij een aantal cao's de lonen in 2011 met meer dan 2,5 procent.

Lees het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Reageer op dit artikel