nieuws

Champignonteler verdacht van uitbuiting

Instroom

Champignonteler verdacht van uitbuiting

Een champignonteler in Gelderland wordt verdacht van uitbuiting van zijn personeel. Meer dan zeventig Bulgaarse werknemers zouden illegaal te werk zijn gesteld. Ze moesten onbeschermd werken met giftige bestrijdingsmiddelen, kregen te weinig betaald en maakten veel te lange werkdagen.

Diverse locaties van het bedrijf werden gisteren gecontroleerd door het interventieteam Champignons. In dit team werken onder leiding van de Arbeidsinspectie verschillende overheidsdiensten samen. De Belastingdienst stelt een boekenonderzoek in en de gemeente bekijkt de huisvesting.

Meerdere werknemers hebben gisteren verklaard dat zij drie euro netto per uur verdienen en lange werkdagen maken, ook in het weekeinde. Ook klaagden zij over de huisvesting. Zij zeiden met zes personen op een kamer te slapen. De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de betrokken teler zijn werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen liet werken.

De politie bracht twee Bulgaarse voormannen naar het bureau die het onderzoek van de Arbeidsinspectie bemoeilijkten. Ook trad de politie op bij een locatie waar honden op de inspecteurs werden afgestuurd. Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus in 2009 bleek er veel mis te zijn. Dat leidde tot boetes en naheffingen van de Arbeidsinspectie en Belastingdienst. Deze bevindingen waren aanleiding om opnieuw met een interventieteam op pad te gaan. Het team wil oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan. Een ander doel is te voorkomen dat reguliere werknemers worden verdrongen door mensen die geen recht hebben om in Nederland te werken.

Reageer op dit artikel