nieuws

Erkenning voor maatwerk op de werkvloer

Instroom

Erkenning voor maatwerk op de werkvloer

Bedrijven waar werkgevers en werknemers afspraken maken om individueel talent en ambitie voor beide partijen optimaal te ontplooien en te benutten, kunnen voortaan de erkenning Maatwerken krijgen. Achmea, Microsoft en TNO hebben als eerste de erkenning gekregen tijdens het Lof Work+Life=Inspiration congres.

De erkenning is een initiatief van Lof Media en HR-adviesbureau Qidos. De organisaties willen hiermee een aanzet geven tot een nieuwe visie op arbeidsflexibiliteit. Doordat de inidividuele werknemer zijn talenten en ambities maximaal kan ontplooien, wordt het verloop lager, vermindert het verzuim, zijn medewerkers productiever en vitaler en neemt de medewerkertevredenheid toe, zo stellen de initiatiefnemers.

Wanneer een werkgever de erkenning Maatwerken draagt, maakt hij zich hard om arbeid aan te laten sluiten bij de levensfase van de werknemer. Werkgever en werknemer zijn hier echter samen verantwoordelijk voor. De erkenning wordt ondersteund door het ministerie van OCW. Alle werkgevers in alle sectoren die ‘Maatwerken' kunnen de erkenning kosteloos verkrijgen

Voordat een organisatie de erkenning krijgt, moet het met de billen bloot en inzicht geven in strategie en leiderschap, flexibiliteit, organisatiecultuur, en de regelingen en faciliteiten die de werkgever biedt naast de wettelijke regelingen. Het management moet duidelijk maken welke visie het heeft op balans tussen werk en privé, en de invloed die werknemers hebben op hun eigen werktijden en werkplek.

Reageer op dit artikel