nieuws

‘HR-afdeling moet vooral snel faciliteren’

Instroom

‘HR-afdeling moet vooral snel faciliteren’

Vandaag is de Dag van de Leraar. Wat heeft een werknemer eraan om op deze manier in het zonnetje te worden gezet? Drie vragen aan Threes Geelen, hoofd P&O van COG/ROC A12, het mbo-college in Ede waar Leraar van het Jaar Susanne Winnubst lesgeeft.

Wat doet uw organisatie aan de Dag van de Leraar?
'We hebben voor alle leraren gebak. Daar wordt een beetje lacherig over gedaan. Leraren vinden zelf altijd dat het hele budget naar de leerlingen moet gaan. Ik heb het tot mijn persoonlijk streven gemaakt dat leraren iets trotser op zichzelf gaan zijn en op wat ze doen. Daarom hebben we ook ons eigen waarderingssysteem: het team van het jaar. En doen we actief mee aan de Leraar van het Jaar-verkiezing. Dit jaar won een docente van ons: Susanne Winnubst.'

Zo'n Leraar van het Jaar-verkiezing, is dat door de HR-afdeling ingestoken?
'HR heeft een puur faciliterende rol. Het is belangrijk dat de docent wordt voorgedragen door leraren en leerlingen en niet door P&O. Dat werkt namelijk veel stimulerender.
Als er op school zo'n initiatief ontstaat, moet je als HR-afdeling wel zorgen dat de mensen direct de middelen krijgen die ze nodig hebben. Zo wilden de leerlingen van de afdeling Foto en Techniek een filmpje maken van de lerares. Dat was natuurlijk fantastisch, maar het management maakte zich zorgen dat die uren niet zouden tellen voor de onderwijsinspectie. Dat kan dan betekenen dat we een probleem krijgen met de verantwoording van onze lesuren. Dat zoekt P&O razendsnel uit, zonder dat de initiatiefnemers zich bewust zijn van een potentieel probleem. Daarnaast zorgen we dat er potjes worden aangesproken voor wat geld, bijvoorbeeld om de huur van camera's te bekostigen. Ook kijken we waar we in het lesrooster tijd kunnen vinden voor de voorgedragen leraar om de presentatie voor te bereiden die ze moet houden voor een jury. Eigenlijk is de rol van HR in deze het achter de schermen sleuren om dingen voor elkaar te krijgen. Het is fantastisch te zien welke energie er vrij komt als zo'n project kan draaien zonder dat er al te veel voelbare hobbels zijn voor de initiatiefnemers.'

U wilt graag dat leraren trotser worden op wat ze doen. Is dat uw persoonlijke missie?
'Ja, maar het staat ook in de missie van het college: laat de dingen die goed gaan zien. Zelf kan ik daar het nodige aan doen, maar als het college en de directie dat ook dragen, komen projecten natuurlijk echt van de grond.'

Reageer op dit artikel