nieuws

HR-personeel weg bij Philips

Instroom

HR-personeel weg bij Philips

Philips schrapt 4.500 arbeidsplaatsen, waarvan 1.400 in Nederland. De afdeling personeelsmanagement wordt niet ontzien.

Via het programma Accelerate werkt Philips aan een verlaging van de overheadkosten en de invoering van een nieuwe bedrijfscultuur. Het bedrijf verklaart dat het de afgelopen tijd heeft gewerkt aan een meer gedetailleerd inzicht in de resultaten. Dit leidde volgens de organisatie tot een betere verantwoording door het management en het nemen van corrigerende maatregelen.

Kostenverlaging
Maar het programma omvat ook een kostenverlagingsprogramma dat gericht is op een besparing van 800 miljoen euro. Dit moet onder andere leiden tot een vermindering van overheadkosten. Circa 60% van de bezuinigingen hebben betrekking op werknemers en zullen resulteren in een verlies van 4.500 arbeidsplaatsen, waarvan 1.400 in Nederland. Dit zou 10% van het Philipspersoneel in Nederland zijn.

Reorganisatie
De meeste banen verdwijnen bij afdelingen als personeelsmanagement en IT. Philips gaat in gesprek met vakbonden over het opstellen van een sociaal plan. De uitwerking van de reorganisatieplannen zal in 2012 en 2013 plaatsvinden.

Niet tevreden
Topman Frans van Houten noemde de ontslagen in een verklaring spijtig, maar onvermijdelijk. Van Houten gaf aan nog altijd niet tevreden te zijn met de resultaten van zijn concern. De winst en omzet daalde in het derde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. Philips boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 76 miljoen euro.

Reageer op dit artikel