nieuws

Stijging zorglasten werknemers met hoge inkomens

Instroom

Stijging zorglasten werknemers met hoge inkomens

Werknemers die meer verdienen dan 36.000 euro per jaar krijgen volgend jaar te maken met flink hogere zorgkosten, die met 500 euro per jaar kunnen oplopen. Op termijn zijn ook werkgevers veel meer geld kwijt, zo blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt.

Met name bij bedrijven waar de lonen hoog zijn, kan de stijging in de tonnen lopen. Zij moeten rekening houden met een lastenverzwaring voor zorgkosten tot 35 procent ten opzichte van 2011.

Werknemers betalen, naast een nominale zorgpremie, ook een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat bedrag is gebaseerd op wat ze verdienen, waarbij een inkomensplafond geldt van 33.427 euro. Het kabinet heeft nu echter besloten om dat bedrag, de zogeheten grondslag, op te schroeven naar 50.056 euro. Sinds 2006 is de maximale inkomensafhankelijke bijdrage per persoon met 33 procent gestegen (de maatregel voor volgend jaar inbegrepen).

Zorgkosten
Volgens Aon Hewitt gaan vooral bedrijven met hogere inkomens de pijn voelen door de kabinetsmaatregelen. "In een onderneming waar iedereen boven de grens van 33.427 euro zit, kunnen de zorgkosten enorm oplopen. Bij een bedrijf met 1.000 werknemers praat je al snel over bedragen tot een half miljoen euro," zegt Mario Hooglugt, Executive Director bij Aon Hewitt. "Dit heeft onherroepelijk effecten op de koopkracht en dus ook op de salarisonderhandelingen. Veel bedrijven zijn daar nog niet op bedacht."

Salariscompensatie
Volgens Hooglugt moeten werkgevers daarom nu al op het gebied van zorg het voortouw nemen, zodat ze de problemen voor zijn. "Werknemers gaan vroeg of laat hun hand ophouden bij hun baas. In plaats van platte salariscompensatie kan gerichte investering in zorg op lange termijn veel effectiever zijn. Werkgevers moeten daarom zelf met initiatieven komen, zodat zorg integraal onderdeel wordt van het bedrijfsbeleid. Door dit hoog op de agenda te zetten, kun je je mensen gezond en fit houden en rekening houden met hun belastbaarheid. Dat vergroot weer hun betrokkenheid."

Een werkgever met 1.000 mensen in dienst met een hoger inkomen dan 50.000, wordt door de verhoging van de grondslag flink op kosten gejaagd. Per werknemer bedraagt de toename bijna 1.000 euro per jaar. Voor de complete personeelssterkte komt dat neer op circa 1.000.000 euro per jaar.

Inkomensafhankelijke bijdrage
Een bedrijf met werknemers die minder dan 36.000 verdienen zal voorlopig minder last hebben van de maatregel. Een bedrijf dat 1.000 mensen in dienst heeft met een gemiddeld inkomen van 30.000 euro, is nu jaarlijks 2.325.000 euro kwijt. Omdat de inkomensafhankelijke bijdrage omlaag gaat van 7,75% naar 7,1%, houdt dit bedrijf volgend jaar juist geld over. Voor de totale personeelssterkte bedraagt de inkomensafhankelijke bijdrage op jaarbasis 2.130.000 euro, een lastenverlichting van 195.000 euro. Dit bedrijf kan deze besparing wellicht al inzetten voor zorginitiatieven.

Reageer op dit artikel