nieuws

Zuinigheid jaagt leidinggevend talent naar Azië

Instroom

Zuinigheid jaagt leidinggevend talent naar Azië

Westerse bedrijven dreigen de slag om leidinggevend talent te verliezen. Waar de publieke opinie en wetgeving in Europa en de VS beloningen aan banden leggen, hoeven Aziatische bedrijven zich niet terughoudend op te stellen. Wie voor het geld gaat, heeft de beste kansen in landen als China, India, Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en Maleisië.

Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. In Europa stegen in 2011 de bonussen van top bestuursleden gemiddeld met 2,5 procent, in Azië was dat 7 procent. Alleen in Japan moeten bedrijven het zuinig aandoen en zakken de beloningen onder het Europese niveau.

De stijging in Azië is volgens Mercer te danken aan de snelle economische groei, inflatie en een tekort aan leidinggevend talent.
De wereldwijde economische crisis zorgt ervoor dat grote organisaties in West-Europa zich afkeren van kortetermijnprikkels als het gaat om salaris. Vooral ondernemingen in Spanje, Portugal en Duitsland hebben te maken met de enorme druk vanuit wet- en regelgevers, media, publieke opinie en aandeelhouders om hun beloningsbeleid beperkt te houden.

Jurgen van den Brink, Business Leader Human Capital bij Mercer: ‘Vorig jaar zagen we de salarissen van topbestuurders in Azië al boven de Europese beloningen uitstijgen, maar nu verwachten we dat ze omstreeks 2013 ook de Verenigde Staten hebben ingehaald. Het gevaar van deze hoge stijging is dat men afstevent op een bubbel, die de relatie tussen beloning en prestatie verzwakt en de salarisstructuren binnen bedrijven misvormt.'

Toch meent Van den Brink dat westerse organisaties zich moeten aanpassen aan de  Aziatische trends: ‘De westerse beloningsstructuur wordt veelal tegengewerkt door zwakke economische groei en aanhoudend scherp toezicht op beloningen in het tumult van de financiële crisis. Azië wordt door deze ontwikkelingen juist aantrekkelijker voor leidinggevend talent. Westerse bedrijven moeten dus hun beloningssystematiek en -beleid herzien om de beste spelers aan te blijven trekken en hun concurrentiepositie te kunnen blijven behouden.'

Reageer op dit artikel