nieuws

Bonussen verboden in semi-publieke sector

Instroom

Bonussen verboden in semi-publieke sector

Bonussen worden taboe in de semie-publieke sector. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. De Tweede Kamer deed dit naar aanleiding van een voorstel van die strekking van de PvdA.

Iedere vorm van bonus aan de top wordt verboden. De PvdA wilde van de bonussen in de sector af omdat de partij deze extraatjes op kosten van de belastingbetaler 'ongepast' vindt.

Eerder bleek reeds uit onderzoek dat een niet-financiele bonus overigens ook goed werkt.

Een Kamermeerderheid bleek voorstander van het voorstel van de PvdA om de beloningen van leden en voorzitters van raden van toezicht en raden van commissarissen in de semipublieke sector aan banden te leggen. Voorzitters mogen niet meer verdienen dan 7,5 procent van wat de bestuurders in hun sector verdienen. Leden mogen niet meer verdienen dan 5 procent van het salaris van bestuurders.

Balkenendenorm
Verder worden de salarissen van bestuurders beperkt in een aantal sectoren die het kabinet eigenlijk buiten de wet wilde houden, zoals die van de goede doelen. Daar gaat de balkenendenorm gelden. Ook in de zorg wordt de balkenendenorm verplicht.

Reageer op dit artikel