nieuws

Een op acht medewerkers vindt baan via vriend

Instroom

Een op acht medewerkers vindt baan via vriend

Werkgevers nemen de voordracht van nieuwe medewerkers door het eigen personeel serieus: 69 procent neemt de aanbeveling mee in het selectieproces.

Eén op de acht medewerkers in een bedrijf is uiteindelijk aangedragen door het personeel. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau XpertHR, dat honderdvijftig Britse bedrijven ondervroeg.

93 procent van de bedrijven gaf aan hier ook een beloning voor te geven. De meesten hadden een vaste premie voor het aandragen van nieuw personeel. Het meest voorkomende bedrag was 300 pond, zo'n 360 euro. Wel dekte bijna de helft van de bedrijven zich in met het uitbetalen: zij verzekerden zich er eerst van dat de nieuwe werknemer zijn proefperiode succesvol had voltooid.

Het binnenhalen van nieuw personeel via eigen medewerkers kan een goedkope manier zijn van werven, meent onderzoekster Rachel Suff. Ook krijgen de nieuwe kandidaten een reëel beeld van de baan en het bedrijf. En de kans dat een nieuwe medewerker binnen de bedrijfscultuur past, is via referral recruiting ook groter volgens Suff.

Reageer op dit artikel