nieuws

167.000 technici in de markt voor een baan

Instroom

167.000 technici in de markt voor een baan

In Nederland zijn er veel mensen die een technische studie hebben afgerond, maar uiteindelijk niet meer werkzaam zijn in de techniek. Van deze groep vindt 34 procent het aantrekkelijk om weer een technische functie uit te voeren, wat neerkomt op 167.000 personen.

Daarnaast wil 42 procent van deze groep zich bijscholen als zij hierdoor een aantrekkelijke functie kunnen bemachtigen, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

De technici werken in aanverwante sectoren als productie (19%), ICT (15%) en transport (13%), of in R&D en managementfuncties. Intelligence Group signaleert verder dat technici, met name studenten, steeds vaker worden gerekruteerd door banken- en verzekeraars, consultancy en energiemaatschappijen.

Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn 498.000 personen met een afgeronde technische studie die momenteel geen technische functie vervullen. Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van deze groep werken in de techniek nog steeds aantrekkelijk vindt en dat 42 procent bereid is zich te laten bijscholen voor een aantrekkelijke baan, al betekent dat volgens de respondenten niet per se een technische functie.
De arbeidsreserve van technici met interesse in een technische functie bestaat op de Nederlandse arbeidsmarkt voor het grootste gedeelte (72%) uit laag- en middelbaar opgeleiden, 20 procent HBO'ers en 8 procent WO'ers. Naast een goed salaris en een vast contract, vindt deze groep het van onderscheidend belang dat ze in een nieuwe functie zelfstandigheid en afwisseling van de werkzaamheden terug vinden.

Dat is goed nieuws voor werkgevers die snakken naar technici, stelt Intelligence Group. 'Het is interessant voor het bedrijfsleven, onderwijs en politiek om zich ook te richten op de  omscholing van bestaand technisch talent', aldus Martin Hendriks arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group. 'Het volume van deze groep is groot en de affiniteit met het vak reeds aanwezig. Er is veel technisch potentieel aanwezig in Nederland. Alleen moet het wel op de juiste manier worden aangeboord.'

Reageer op dit artikel