nieuws

Mondiale arbeidsmarkt vertoont steeds grotere mismatch

Instroom

Mondiale arbeidsmarkt vertoont steeds grotere mismatch

HR moet zich de komende tien jaar schrap zetten voor groeiende onbalans op de internationale arbeidsmarkt. Outsourcing, off shoring en omscholing van werknemers kunnen de mismatch rechttrekken.

HR moet zich de komende tien jaar schrap zetten voor groeiende onbalans op de internationale arbeidsmarkt, blijkt uit een peiling van Oxford Economics in samenwerking met onder meer international adviesbedrijf Towers Watson onder 352 HR-directeuren van multinationals.

Over tien jaar zal de vloed aan talent in India, Indonesië, Colombia en Zuid Afrika en het tekort in volgroeide economieën internationale arbeidsmarkt en HR-beleid sterk gaan beïnvloeden. HR zal creatieve manieren moeten bedenken om schaars talent aan te trekken en te behouden. Outsourcing, off shoring en omscholing van werknemers kunnen de mismatch tussen personeelsbehoefte en aanbod rechttrekken.

Kennisuitwisseling in plaats van expats 

Volgens hetzelfde onderzoek denkt 45 procent van de werkgevers dat het aantal traditionele uitzendingen zal toenemen. Dit houdt in dat een expat (al dan niet met gezin) fysiek verhuist. Maar technologische ontwikkelingen maken goedkopere alternatieven mogelijk, waarbij het vooral zal gaan om kennisuitwisseling.

Uitzending kost een werkgever twee tot drie keer het jaarsalaris van de expat, zegt driekwart van de ondervraagde bedrijven. De grootste kosten zitten in de verhuizing, huisvesting, kosten van levensonderhoud, belasting en allerlei toeslagen.

Reageer op dit artikel