nieuws

Werkgevers: Zet ambacht op politieke agenda

Instroom

Werkgevers: Zet ambacht op politieke agenda

In een postercampagne roepen het Hoofdbedrijfschap Ambachten en MKB-Nederland de politiek op om aandacht te hebben voor Nederland als ambachtseconomie. De werkgevers missen in de aanloop naar de verkiezingen aandacht voor het gebrek aan ambachtslieden.

Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA): 'In de verkiezingsprogramma's komt het woord ambachtseconomie niet voor. Een gemiste kans want deze vitale sector zorgt met bijna 900.000 vakmensen voor een enorme bijdrage aan de economie en samenleving. Maar de problemen, zoals het gebrek aan instroom van jonge mensen, kunnen alleen opgelost worden als de politiek, de onderwijsinstellingen, branches en bedrijven intensief samenwerken en oplossingen realiseren.'

Volgens het HBA heeft de ambachtseconomie tot 2021 door vergrijzing en ontgroening 250.000 nieuwe vakmensen nodig. "De waardering van het vakmanschap moet naar een hoger niveau", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland. 'Kiezen voor een carrière in de ambachtseconomie is een verstandige keuze. Daar moeten we jongeren en hun ouders snel van zien te  overtuigen.'

Reageer op dit artikel