nieuws

Relevante ervaring telt niet tijdens crisis

Instroom

Relevante ervaring telt niet tijdens crisis

Het aanbod van banen is op dit moment zo klein dat van 12 procent van de jongeren genoegen neemt met een salarisverlaging. Of ze relevante werkervaring opdoen is voor jongeren met een bijbaan al helemaal geen doorslaggevende factor.

Dit blijkt uit onderzoek van BijBanen.nl, onderdeel van Laurens Simonse Groep (LSG), onder meer dan 1.700 jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud.

De jongeren zijn door de economische crisis al blij als ze baan hebben. Wat ze verdienen en of ze relevante werkervaring opdoen is van onderschikt belang.  Slechts 25 procent van de respondenten heeft een bijbaan die aansluit bij zijn studie, terwijl 64 procent dat zou willen hebben.

Voor het eerst in jaren is er een daling van het bruto uurloon zichtbaar. In de periode 2008 tot en met 2010 steeg het bruto uurloon nog van 6.59 euro naar 7,63 euro. In 2012 zagen we al dat de salarissen minder gestegen waren dan de inflatie. Het gemiddelde bruto uurloon van jongeren tussen de 13 en 26 jaar kwam dit jaar uit op 7,23 euro. Dit is een daling van 9,4 procent ten opzichte van 2012 (7,91 euro). Eén op de drie heeft aan het einde van de maand helemaal geen geld over. Bijna driekwart van de jongeren zegt geen geld van hun ouders te ontvangen voor hun levensonderhoud.
(Foto: David Playford)

Reageer op dit artikel