nieuws

Werknemer gunt de baas zijn topsalaris

Instroom

Werknemer gunt de baas zijn topsalaris

Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft er geen moeite mee als er een grote kloof gaapt tussen het salaris van de ceo en dat van hemzelf. Werknemers vinden uitdagingen in het werk, een goede reputatie van de werkgever en trots op het bedrijf de belangrijkste factoren voor motivatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Vlerick Business School onder 1.300 Nederlanders in loondienst.

Hoewel de werknemers over het algemeen best tevreden zijn met hun salaris, zijn ze minder blij met de manier waarop dit tot stand komt, zegt professor Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre: “Er is niets mis met de hoogte van het salaris, maar wel met de procedures om het salaris en de bonus te bepalen. Ons onderzoek toont aan dat werknemers zich niet betrokken voelen en niet het gevoel hebben dat ze hun grieven kunnen uiten als ze niet tevreden zijn met het resultaat. Markant is dat de tevredenheid met de procedures om de beloning te bepalen en ook het gevoel van rechtvaardigheid dat men heeft als men zijn salaris vergelijkt met dat van collega’s, even belangrijk zijn als de absolute hoogte van het salaris.”

Nederlandse werknemers waarderen hun eigen salaris met een 3,4 op de schaal van 5. In de detailhandel is men opvallend minder positief. Het verschil tussen het eigen salaris en dat van de ceo houdt driekwart van de werknemers niet bezig. Maar een kwart vindt het wel onacceptabel en geeft aan dat een te groot verschil zelfs een reden kan zijn om de huidige baan te verlaten.

Niet-financiële beloningscomponenten, en dan vooral de uitdaging in het werk, spelen over het algemeen een veel belangrijkere rol voor de motivatie van medewerkers dan salaris en bonus. De intentie om de huidige baan te verlaten wordt het meest beïnvloed door niet-financiële aspecten van de baan, zoals trots zijn op de huidige werkgever, mogelijkheden om verder te ontwikkelen en betrokken worden in besluitvorming.

Reageer op dit artikel