nieuws

5 redenen waarom de lijnmanager belangrijker is dan CEO

Instroom

5 redenen waarom de lijnmanager belangrijker is dan CEO

De lijnmanager die een vacature te vervullen heeft, is belangrijker dan de CEO van een organisatie. Hij of zij is als de uitsmijter van een nachtclub die beslist wie er wel of niet binnen mag komen.

Dat stelt Joseph Fung, CEO van het Amerikaans/Canadese TribeHR in een blog op TLNT.

Fung vindt dat lijnmanagers die een vacature moeten vervullen maar zelden de steun en waardering krijgen die ze verdienen. Te vaak worden ze verantwoordelijk gesteld voor het aannemen van de verkeerde persoon, terwijl ze niet de training of de tijd krijgen om de juiste kandidaat te selecteren. Het succes van een organisatie hangt af van het vermogen om de juiste mensen aan te trekken. Fung heeft daarom vijf reden opgesteld waarom de hiring manager in zijn organisatie belangrijker is dan de CEO:

  1. De manager bepaalt wie wel en niet de organisatie binnenkomt en bepaalt daarmee de bedrijfscultuur. Net als de eerder genoemde uitsmijter is de hiring manager degene die zorgt voor een interessante mix van mensen, of in het slechtste geval een verzameling van zijn eigen vriendjes.
  2. De hiring manager geeft het tempo aan voor werving & selectieprocedures. Als je te veel tijd verspilt met zoeken naar de perfecte kandidaat, kan dat de hele organisatie vertragen. Maar als je te snel en te roekeloos mensen aanneemt, kun je je personeelsbestand vullen met ongeschikte mensen. De lijnmanager moet daarom zorgen voor een goede balans, zowel in het belang van zijn eigen team als dat van de hele organisatie.
  3. De lijnmanager bepaalt wie er in het team zit dat de juiste kandidaat moet selecteren. Is het een technisch specialist, een coördinator een senior medewerker? Hebben zij de juiste vaardigheden om een procedure met de sollicitant in te gaan?  De manager moet een balans vinden tussen diversiteit, vaardigheden, bereidwilligheid om het juiste team samen te stellen.
  4. Wanneer de kandidaten op gesprek komen, is het de hiring manager die volgens Fung bepaalt op welke manier het gesprek wordt gevoerd. Is er een script waarmee wordt gewerkt, of mag het gesprek zijn loop hebben? Begrijpt elk teamlid zijn of haar rol in de procedure? Wanneer hierover onduidelijkheid bestaat, kunnen de teamleden geen goed advies uitbrengen over een kandidaat.
  5. Omdat de hiring manager als geen ander weet welke vacature er moet worden vervuld, bepaalt hij of zij ook de criteria waaraan een kandidaat moet voldoen. Wat maakt iemand tot een vijf sterren kandidaat? En is vier sterren ook genoeg? Kan de organisatie het zich veroorloven om te wachten op de allerbeste?

 

 

 

Reageer op dit artikel