nieuws

Wajongers aan het werk door sociaal akkoord

Instroom

Wajongers aan het werk door sociaal akkoord

In bijna een op de drie nieuwe cao’s worden afspraken gemaakt over werk en stageplaatsen voor jongeren met een arbeidshandicap.

Tot voor kort gebeurde dat slechts in een op de vijf cao’s. Volgens werkgeversvereniging AWVN is de stijging een direct gevolg van het sociaal akkoord dat werkgevers, vakbonden en overheid eerder dit jaar sloten.

AWVN verwacht dat het aantal afspraken over deze zogenoemde ‘wajongeren‘ en andere groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de komende maanden verder zal stijgen. Volgens de werkgeversvereniging is de geest van het sociaal akkoord in de cao-onderhandelingen duidelijk voelbaar. In sommige cao-akkoorden wordt zelfs expliciet verwezen naar het ‘grote’ akkoord.

In juli kwamen 16 cao’s tot stand. De loonstijging die vakbonden en werkgevers afgelopen maand met elkaar afspraken komt gemiddeld op 1,6 procent. De gemiddeld afgesproken loonstijging van alle 2013-akkoorden is 1,4 procent. De stijging per maand is al een aantal maanden stabiel op ongeveer 1,5 procent. Dat is beduidend lager dan de 1,6 procent van akkoorden gesloten in 2012 en de 1,7 procent voor 2011-akkoorden.

Op dit moment zijn 373 cao’s bekend (voor 2,5 miljoen werknemers) die na 2013 aflopen. Voor deze cao’s ligt de contractloonstijging in 2013 vast en bedraagt 1,5 procent. Omdat in akkoorden die in het kalenderjaar 2013 werden gesloten de loonstijging veel lager ligt dan in cao’s die in 2012 en eerdere jaren tot stand kwamen, verwacht AWVN dat de reële loonstijging over heel 2013 rond 1,25 procent zal uitkomen.

TIP! Meer weten over de gevolgen van het sociaal akkoord? Kom naar de HR-wetgeving Actualiteitendag op 8 oktober in Utrecht

Reageer op dit artikel