nieuws

4 voordelige toepassingen van de werkkostenregeling

Instroom

4 voordelige toepassingen van de werkkostenregeling

Hoe maak je economisch gebruik van de werkkostenregeling? HR-adviseur Gwendoline Gerbrands van Robidus beschrijft vier verrassende manieren om personeel iets extra’s te geven.

Fraaie arbeidsvoorwaarden zijn een effectieve manier om je waardering uit te drukken voor bestaande werknemers en interessante nieuwe werknemers aan te trekken. Maar hoe kun je als organisatie aantrekkelijke extra’s bieden zonder daarbij slinkende arbeidsvoorwaardelijke budgetten te overschrijden? Dat kan door te kiezen voor arbeidsvoorwaarden die door de belastingdienst worden aangemerkt als ‘gerichte vrijstelling‘ of waarvoor een ‘nihilwaardering‘ geldt,’ zegt HR-adviseur Gwendoline Gerbrands van Robidus. Ze omschrijft vier voorbeelden van manieren waarop organisaties gebruik kunnen maken van deze belastingregels:

1. Bied werknemers een opleiding aan
Opleidingen zorgen er niet alleen voor dat uw werknemers gemotiveerder en beter beslagen ten ijs komen, ze laten hen ook zien dat de organisatie in hen wil investeren.

“Het volgen van een studie, tenminste als deze gericht is op het verwerven van inkomen, wordt door de belastingdienst standaard gezien als een gerichte vrijstelling. Het blijft dus onbelast,” zegt Gerbrands. Dat geldt overigens ook voor cursussen, conferenties en studiematerialen.

2. Bied werknemers een smartphone aan
Voor een smartphone geldt standaard een nihilwaardering. “Een smartphone blijft onbelast onder de voorwaarde dat deze voor minimaal 10 procent van de tijd zakelijk worden gebruikt,” zegt Gerbrands. “Dat is een heel leuke arbeidsvoorwaarde, zeker voor jongeren.” Het is veel lastiger om een tablet zoals een iPad onbelast ter beschikking te stellen. “Dat kan alleen wanneer de tablet voor minimaal negentig procent van de tijd zakelijk wordt ingezet. Dat is lastig vast te stellen, vooral omdat tablets veel mee naar huis worden genomen.”

3. Geef een personeelsfeestje
“Wanneer een bedrijfsfeest wordt gegeven op een bedrijfslocatie waarvoor de werkgever arbeidsverantwoordelijk is, dan is dat feest onbelast, tenminste als er geen eten wordt geserveerd,” zegt Gerbrands. “Maar een borrelhapje mag best. En als je een grote ruimte hebt zoals een werkplaats of schuur, kun je bovendien bijvoorbeeld overwegen entertainers of een DJ in te huren.”

4. Geef verjaardagsgeschenken
Een verjaardagscadeautje onder de vijfentwintig euro blijft onbelast.
Dat komt omdat dit geschenk ‘buiten de dienstbetrekking’ valt. “Onbelast iets schenken kan in situaties waarin ook anderen, zoals familie en vrienden, cadeautjes geven. Dat kan bijvoorbeeld een verjaardag zijn, maar niet een jubileum. Bovendien mag het niet om geld of een waardebon gaan. Maar je kunt wel even iemand naar de Hema sturen om iets persoonlijks te kopen.”

Reageer op dit artikel