nieuws

1900 banen banen weg in onderwijs

Instroom

In een half jaar tijd zijn in het basis- en middelbaar onderwijs ruim 1900 fulltime banen verdwenen.

1900 banen banen weg in onderwijs
De meeste banen die tussen oktober 2012 en maart 2013 zijn geschrapt zijn van docenten, maar ook het management krimpt in. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond op basis van personeelscijfers van het ministerie van Onderwijs.

De AOb keek naar de gegevens van 6371 basisscholen, waar in totaal 1207 banen verdwenen. Dat is een daling van 1,3 procent. Het management in deze sector leverde relatief meer in: daar kromp het banenbestand met 1,9 procent. Wel verdubbelde het aantal leraren in opleiding – studenten die bijna klaar zijn met hun studie en ondertussen al voor de klas staan – naar circa 170 banen. In het speciaal onderwijs is ook een personeelskrimp van 1,3 procent te zien.

Fulltime banen
De daling in het voortgezet onderwijs is minder groot. Daar verdwenen op 577 scholen 434 fulltime banen; een daling van 0,6 procent. De forse terugloop die de afgelopen jaren in deze sector te zien was, lijkt hiermee wat afgeremd. Het zorgt er ook voor dat de klassen dit jaar niet heel veel groter worden, ondanks dat het leerlingenaantal wel blijft stijgen.

Volgens de AOb moet het kabinet nu echt flink gaan investeren in de werkgelegenheid in het onderwijs. ,,We moeten zeer voorzichtig zijn met de banen die we hebben. Die banen hebben we keihard nodig als de babyboomers straks afzwaaien”, aldus een woordvoerder. De bond vreest dat mensen die nu geen baan vinden in het onderwijs of worden ontslagen, later niet meer terugkeren naar de sector.

Reageer op dit artikel