nieuws

Sociale partners moeten zich niet bemoeien met pensioenopbouw

Instroom

Sociale partners moeten zich niet bemoeien met pensioenopbouw

Het is juridisch onbegrijpelijk dat de verantwoordelijkheid voor de kostendekkende pensioenpremie wordt vastgesteld door de cao-partners in plaats van het pensioenfondsbestuur.

Dat stelt de Vereniging Docenten Assurantie & Bankleer (VDAB) in een schriftelijke verklaring. Volgens de VDAB zorgen de sociale partners ervoor dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen verder wordt verlaagd.

“De cao-partners van de rijksoverheid stellen voor het pensioenopbouwpercentage te verlagen van 2,05 naar 1,95 procent over de pensioengrondslag (PG) en tevens ook de pensioenpremie te verlagen met 3,8 procent over de pensioengrondslag. Door deze premieverlaging zal de koopkracht voor werkende pensioendeelnemers met ongeveer 2 procent toenemen. Met andere woorden de koopkrachtverbetering zal op termijn ten laste gaan van het vermogen van het Pensioenfonds ABP waardoor de dekkingsgraad automatisch wordt verlaagd.”

Juridisch moeten cao-partners volgens de VDAB uitsluitend aanspreekbaar worden voor het pensioenpremiepercentage over de pensioengrondslag en moet het pensioenfondsbestuur over pensioenopbouwpercentages. Hiermee wordt volgens de vereniging ook de angel uit de generatieconflicten over collectieve pensioenen worden gehaald.

De discussie komt voort uit het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA, waarin  een bezuinigingsvoorstel is opgenomen om op termijn drie miljard euro op de begroting te bezuinigen. Deze bezuiniging wordt gerealiseerd door het verlagen van het jaarlijkse opbouwpercentage over de pensioengrondslag, waardoor de franchise wordt verhoogd en de fiscaal vriendelijke pensioenopbouw wordt verlaagd. Een goed alternatief voor deze bezuiniging kan volgens VDAB een fiscale heffing van maximaal twee procent over de maandelijks af te dragen pensioenpremie zijn.

De Eerste Kamer heeft eerder deze week het pensioenplan afgewezen. Ook de Raad van State heeft ernstige bedenkingen bij de plannen van het kabinet.

Wilt u alles weten over actuele pensioenitems? Dan is de Basiscursus collectieve pensioenen een aanrader. Klik hier voor meer informatie

Reageer op dit artikel