nieuws

Loon inleveren? Geen probleem!

Instroom

Loon inleveren? Geen probleem!

Eén op de drie werknemers wil best minder salaris als hij daarmee zijn baan kan behouden. Er zijn meer redenen waarom werknemers zó loon inleveren.

Eén op de zes levert salaris in voor een betere leaseauto. Vier op de tien kiest voor een beter pensioen of een andere interessantere baan. Een kwart wil het wel met minder doen als er dichter bij huis gewerkt kan worden of als daar extra vakantiedagen tegenover staan.

Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, een enquête onder 79.000 werknemers die het carrièreplatform Intermediair en de Universiteit Nyenrode gehouden hebben met de vraag of mensen bereid zijn salaris in te leveren, waarvoor wel of niet, en hoeveel.

Loon in ruil voor baanzekerheid scoort niet het hoogste. Werknemers beseffen dat je eigenlijk nooit zeker bent van je baan en dat baanzekerheid niet te koop is.
Ze zijn wel bereid om loon in te leveren als dat leuker werk of leukere arbeidsvoorwaarden oplevert, zoals minder controle op het werk, extra vakantiedagen of een leaseauto.

Top 5: inleveren voor extra’s

–           Inhoudelijk interessantere baan  41,4%

–           Pensioen dat later 10% hoger lig  38,0%

–           Baanbehoud                                        33,9%

–           Vijf extra verlofdagen                       25,7%

–           Werk dichter bij huis                        23,9%

Het loonoffer waartoe men bereid is varieert met wat men er voor terugkrijgt. Voor een leukere baan is men bereid gemiddeld 4,1 procent in te leveren.
Voor een vaste baan 2,9 procent en voor werk dichter bij huis 2 procent.

Universitair opgeleiden zijn makkelijker over het inleveren van salaris dan bijvoorbeeld mbo’ers.
Mannen doen ook sneller een stapje terug dan vrouwen en dat geldt ook voor wie werkt in de non-profitsector. Werknemers in het bedrijfsleven hebben er wat meer moeite mee.

IT-bedrijf Capgemini vroeg eerder dit jaar een deel van zijn werknemers om tot dertig procent salaris in te leveren. Maar dit bedrijf is niet de enige. Ongeveer 4 procent van de bedrijven in Nederland heeft een soortgelijk aanbod gedaan.

Reageer op dit artikel