nieuws

Schoonmaakwerkgevers verlaten cao-onderhandelingen

Instroom

Schoonmaakwerkgevers verlaten cao-onderhandelingen

Het is zinloos te praten over een nieuwe cao als de bonden weigeren samen met de werkgevers op te trekken tegen kabinetsplannen om schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen, vindt Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsleven (OSB).

De werkgevers in de schoonmaaksector hebben daarom de cao-onderhandelingen met de vakbonden voor onbepaalde tijd opgeschort.

Volgens de werkgevers leiden de inbestedingsplannen van de overheid tot faillissementen van schoonmaakbedrijven en grotere werkloosheid. OSB-voorzitter Hans Simons noemt de plannen desastreus en vindt het bizar dat de bonden hier niet samen met de werkgevers tegen willen optrekken. Hij gaat half december zijn achterban raadplegen om te kijken hoe het verder moet.

Vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Schoonmaak zegt verbijsterd te zijn over de actie van de werkgevers. “Het is uniek dat werkgevers kiezen voor arbeidsonrust. Het is een kamikaze-actie. Ze bevestigen hiermee waarom steeds meer opdrachtgevers overwegen de schoonmakers zelf in dienst te nemen. Wij hopen dat ze tot inkeer komen”, aldus de vakbondsbestuurder.

Acties zijn niet nieuw in de schoonmaakwereld, al worden ze meestal geïnstigeerd vanuit de werknemers. In het voorjaar van 2012 legden meer dan duizend schoonmakers het werk neer en vestigden met 106 dagen het record van de langste staking  ooit in een sector in Nederland.

Reageer op dit artikel