nieuws

Werknemer gaat niet gemotiveerd de strijd aan

Instroom

Werknemer gaat niet gemotiveerd de strijd aan

Nederlanders zijn in vergelijking met mensen in andere landen niet erg gemotiveerd om competitief te werken.

Dat concludeert Jan Morsch in zijn proefschrift Reconsidering manifest needs for the explanation and prediction of individual, team and economic performance, dat hij  verdedigde aan de Nyenrode Business Universiteit.

Over het algemeen wordt aangenomen dat motivatie niet objectief meetbaar is ten behoeve van selectie. Morsch bewijst echter dat naast kennis en persoonlijkheid is motivatie een belangrijke, meetbare factor is voor het bepalen van academisch en werk gerelateerd succes. Morsch erkent dat het testen tijdens het werving- en selectieproces niet onomstreden is. “Tegenstanders van deze testen stellen dat via het huidige onderwijssysteem al wordt geselecteerd. Mijn onderzoek wijst uit dat naast cognitie, persoonlijkheid en motivatie belangrijke succesfactoren zijn bij academische prestaties. Testen werkt dus aantoonbaar.”

In het proefschrift wordt ook stilgestaan bij motivatie in relatie tot economische groei in verschillende landen. Uit in het kader van het proefschrift gehouden onderzoek blijkt dat landen met een hoge economische groei aanmerkelijk hoger scoorden op de  motivatie om competitief te zijn. Jan Morsch: “Wat blijkt is dat landen als India, China, de Russische Federatie, Indonesië en Mexico veel sterker dan Nederland een behoefte hebben aan competitie. Wij staan van de onderzochte 28 landen op de 27ste plaats waar het gaat om dit type motivatie. In de Nederlandse cultuur wordt je hoofd boven het maaiveld uitsteken nog steeds gezien als iets slechts. Als we echt talent willen ontwikkelen, is het noodzakelijk deze mentaliteit uit onze samenleving weg te halen.”

Reageer op dit artikel