nieuws

30 fondsen hebben zaken nog niet op orde

Instroom

30 fondsen hebben zaken nog niet op orde

Ruim dertig Nederlandse pensioenfondsen hebben er nog niet voor kunnen zorgen dat hun dekkingsgraad weer op de wettelijk verplichte 105 procent zit. Zij zullen mogelijk moeten korten.

Dat stelt Joanne Kellermann, bij De Nederlandsche Bank (DNB) verantwoordelijk voor pensioentoezicht, donderdag in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Eind dit jaar loopt de herstelperiode van vijf jaar af voor pensioenfondsen die tijdens de crisis in onderdekking raakten. Pensioenfondsen die er slechter voorstaan dan de vereiste 105 procent, zullen moeten korten. Namen van fondsen die nog onder de eis zitten, werden niet genoemd.

DNB is volgens de krant overigens bezorgd dat fondsen de pensioenen te snel gaan verhogen met inflatiecorrectie, nu de meeste uit de onderdekking komen. “De verleiding om bezig te zijn met de korte termijn blijft groot. Ik zie nog steeds kortetermijngedrag bij pensioenfondsen, denk aan fondsen die direct weer willen indexeren als ze uit onderdekking zijn. Terwijl pensioenfondsen bezig zouden moeten zijn met de lange termijn”, aldus Kellermann.

DNB kan niks doen als pensioenfondsen snel weer gaan indexeren, dat mogen ze namelijk doen als ze uit onderdekking zijn. “Bij sommige fondsen kan het ook goed. Maar in zijn algemeenheid vind ik dat fondsen wel wat uit te leggen hebben als ze direct weer geld gaan uitgeven. We hebben eerder jojogedrag gehad, van fondsen die het ene jaar indexeren, om het jaar daarna te korten. Dat snappen deelnemers niet’’, aldus Kellermann.

Reageer op dit artikel