nieuws

Brussel wil stagiair beschermen tegen uitbuiting

Instroom

Brussel wil stagiair beschermen tegen uitbuiting

Veel te vaak beschouwen bedrijven stagiairs slechts als goedkope of gratis arbeidskrachten.

Brussel wil stagiairs in de Europese Unie daarom beter beschermen. Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid) pleit voor kwaliteitsstandaards om uitbuiting te voorkomen en een leerzame stage te verzekeren.

De commissaris wil dat werkgevers vooraf betere informatie geven over het eventuele salaris, werkomstandigheden en leerdoelstellingen. Ook zou een stage hooguit zes maanden mogen duren. De EU-lidstaten gaan zich over de voorstellen buigen.

De Europese Commissie stelt dat stagiairs door een werkervaring van hoge kwaliteit meer kans hebben om een goede baan te vinden. Volgens Brussel is momenteel één op de drie stages onbevredigend wat arbeidsvoorwaarden of leerinhoud betreft.

“Stages zijn van cruciaal belang om de inzetbaarheid van jongeren te verbeteren en om te zorgen voor een soepele overgang van onderwijs naar werk. Het is onaanvaardbaar dat sommige stagiairs momenteel worden uitgebuit als gratis of goedkope arbeidskrachten”, aldus commissaris Andor.

Reageer op dit artikel