nieuws

Groot verzet tegen afwijkend bonusplafond

Instroom

Groot verzet tegen afwijkend bonusplafond

Er is groeiend verzet tegen de plannen om de bonussen van bankiers te beperken.

RTL-Z publiceerde brieven van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de werkgeversvereniging VNO-NCW en van beleggersvereniging Eumedion. Het schrijven is gericht aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem of aan de Directie Financiële Markten van het ministerie. Dijsselbloem kondigde in november aan dat de bonussen van bankiers moeten worden beperkt tot 20 procent van het vast salaris.

De NVB herhaalt onder meer het standpunt dat Nederland met zijn beloningsbeleid niet moet afwijken van het Europees beleid. VNO-NCW vindt het bonusbeleid een zaak van werkgever en werknemer en Eumedion plaatst vraagtekens bij de onderbouwing van het wetsvoorstel.
Het protest is tegen de plannen om  om vanaf 2015 de bonussen bij banken wettelijk te beperken tot 20 procent van het vaste salaris. Dit gaat verder dan de Europese regels die reeds 1 januari 2014 van kracht worden.

Lees ook: bonussen flink in de lift
Lees ook: bonussen verboden in semi-publieke sector

Ook ING verzet zich tegen de plannen. Dat blijkt uit een formele reactie van de bank op het voorstel daartoe van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Brancheorganisatie NVB en werkgeversclub VNO-NCW gingen ING al voor.
ING zegt “principiële bezwaren” te hebben tegen het wetsvoorstel dat Dijsselbloem eind november ontvouwde. Volgens het financiële concern wordt diep ingegrepen in de vrijheid van bedrijven om “het beloningsbeleid naar eigen inzicht vorm te geven.” ING ziet ook geen enkele reden voor Nederland om af te wijken van Europese regels die op 1 januari 2014 van kracht worden. Dat zou de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ondermijnen, aldus de bank.

Ook de eigen positie als internationaal opererende bank komt volgens ING in gevaar als de beloningsregels voor financiële instellingen in Nederland strenger worden dan in andere Europese landen. “Om te kunnen blijven concurreren op het internationale speelveld zien we een adequaat beloningsbeleid als belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland”, stelt de bank.

Lees ook de interessante column van Jasper van Hulst op fd.nl (alleen met fd-inlog) : Met ingang van 1 januari 2014 treedt de wet Claw back in werking. Wie heeft daar wat van te vrezen?

Reageer op dit artikel