nieuws

KLM doet handreiking aan vakbonden

Instroom

KLM doet handreiking aan vakbonden

KLM is bereid omstreden bezuinigingsmaatregelen even in de ijskast te zetten als de vakbonden weer aan de onderhandelingstafel komen.

Dat schrijft het bedrijf in een brief die in het bezit is van het ANP. Woensdag deed president-directeur Camiel Eurlings al een oproep tot constructief overleg in het personeelsblad Wolkenridder. Daarop liet de cabinevakbond VNC weten een uitnodiging van het bedrijf af te wachten.

KLM besloot vorige week dat verder praten geen zin had omdat de bonden het beoogde besparingsdoel van 20 miljoen euro op de loonkosten in 2019 niet voor hun rekening wilden nemen. Het bedrijf kondigde toen aan vanaf volgend jaar personeel van dochter KLM Cityhopper, dat onder een goedkopere cao werkt, te gaan inzetten op Europese vluchten.

Volgens directeur personeelszaken Aart Slagt heeft het management van het cabinepersoneel de afgelopen week veel gesproken met de werknemers. Uit die sessies is naar voren gekomen dat zij willen dat het overleg wordt hervat. ,,Ons (KLM en bonden) is bovendien een petitie aangeboden via Facebook met meer dan 1000 ‘likes’ waarin wij worden opgeroepen om weer aan tafel te gaan. Een dergelijke oproep kunnen wij niet naast ons neerleggen.”

Bestuurder Chris van Elswijk liet donderdag aan het ANP weten dat de VNC ,,vanzelfsprekend” op de uitnodiging zal ingaan, maar stelde ook dat de bond bij zijn eerder ingenomen standpunt blijft. ,,Ik ben wel gematigd optimistisch omdat KLM de plannen die vorige week zijn aangekondigd, voorlopig niet zal uitvoeren”, zei hij. ,,Maar wij gaan door met acties voorbereiden. Het gesprek kan ook binnen een halfuur weer voorbij zijn.”

Vakbond FNV Cabine reageerde verheugd op de uitnodiging van KLM. ,,De druk van onze leden heeft gewerkt”, stelde de bond. ,,Deze ontwikkeling betekent dat FNV Cabine het aangekondigde actietraject tot nader order opschort.”

Reageer op dit artikel